Početna stranica
..:: Srijeda, 16.08.2017 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Anita Markanović prva predsjednica Glazbene udruge „Kraljica Katarina“
Hazim Čukle - Utorak, 24.01.2012, 09:24
Klikni za više fotografijaČlanovi Skupštine
Polovinom mjeseca januara na inicijativu grupe građana Kreševa, Kiseljaka i Fojnice održana je osnivačka Skupština Glazbene udruge „Kraljica Katarina“ za Kreševo, Kiseljak i Fojnicu. Po riječima Mile Jukića, jednog od inicijatora osnivanja ove udruge na samoj osnivačkoj Skupštini Glazbene udruge „Kraljica Katarina“ iz ova tri susjedna grada udruzi je pristupilo oko sedamdeset članova, kako onih koji će aktivno sudjelovati u radu Udruge tako i onih koji će joj podršku davati na drugi način.

„Prisustnim se obratio i mr. Frano Martinčević, umjetnički direktor Zbora koji već djeluje u sklopu Udruge, koji je u najkraćem obrazložio motive osnivanja te prezentirao metode rada i poslovanja. Za predsjednicu Skupštine Udruge je izabrana Vanja Oroz iz Fojnice. Usvojili smo Statut Udruge i izbor članova Upravnog odbora u koji su izabrani: Anita Markanović, Zdenko Miličević i Ivana Oroz iz Fojnice, Mladen Mitrović, Sanja Tomičići Ivo Miro Jović iz Kiseljaka te Marko Marković, Silva Ivičević i Milo Jukić iz Kreševa. U Nadzorni odbor su izabrani Jakov Gavran iz Fojnice, Dragica Bilela iz Kreševa i Katica Kovačevska iz Kiseljaka. Udruga će za nekoliko dana biti službeno registrovana. Na svom prvom sastanku UO Glazbene udruge „Kraljica Katarina“ za Kreševo, Kiseljak i Fojnicu u Fojnici za predsjednicu Udruge je izabrana Anita Markanović a za tajnicu Sanja Tomičić. Prve probe Udruge će bit održane tokom narednog mjeseca u Kulturnom centru u Fojnici“, za Fojnica online je kazao jedan od inicijatora osnivanja Udruge Milo Jukić.

Augustinov patent naprava za plašenje životinja
Hazim Čukle - Utorak, 24.01.2012, 09:16
Klikni za više fotografijaAugustinov izum
Na lokalitetu Kladnišće par kilometara udaljenom od naselja Smajlovići u općini Fojnica na imanju Augustina Topića smo vidjeli zanimljivu napravu koja služi za plašenje životinja. Sam vlasnik nam je pojasnio o čemu se radi.

„Napravio sam jednu polugu na vagi na čijoj sam jednoj strani stavio posudu u obliku čase a na drugoj željezni čekić. U posudu teče voda a ispod čekića je željezno bure. Kad se posuda napuni vode, prevagne svojom težinom prema zemlji i voda se prolije, tada se poluga sa čekićem vrati svojom težinom prema željeznom buretu i udari u njega. Tom prilikom odjekne udar koji plaši životinje. Posuda se ponovo napuni vodom i opet ponovo prospe a čekić udari u željezno bure i sve tako redom se ponavnja non-stop. Tu imam imanje, stoku i posijem zelen, da nije toga ne bi ništa ostalo od divljih svinja, medvjeda, vukova, lisica, ptica i drugih životinja“, za Fojnica online je ispričao Augustin.

Stotine poštovalaca lika i djela Džemala Bijedića na Inču
Hazim Čukle - Utorak, 24.01.2012, 08:20
Klikni za više fotografijaInač
U srijedu 18. januara se navršilo 35 godina od pogibije Džemala Bijedića, njegove supruge Razije i svih šest članova posade, koji su tragično izgubili živote u avionskoj nesreći koja se dogodila 18. januara 1977. godine u prijepodnevnim satima na brdu Inač iznad Kreševa. Džemal Bijedić, velikan, antifašista, patriota i državnik, po mnogima „otac muslimanske nacije“ je u to vrijeme obnašao funkciju presjednika Vlade i Saveznog Izvršnog Vijeća (SIV) tadašnje SFR Jugoslavije.

Tradicionalno se svake godine na mjestu avionske nesreće na brdu Inač okupi veliki broj poštovalaca lika i djela velikana i državnika Džemala Bijedića. Povodom 35. godišnjice ove tragedije Planinarsko društvo „Vranica“ Fojnica u suradnji sa PD „Bitovnja“ Kreševo tradicionalno organiziraju Memorijalni uspon na Inač. Krenuli smo u subotu 21. januara ove godine iz Fojnice terenskim vozilima do Deževica a odatle pješice do mjesta avionske nesreće na Inču...

Sastanak Kolegija Općinskog vijeća Fojnica
Mahira Akšamović - Petak, 20.01.2012, 11:26
Klikni za više fotografijaSastanak Kolegija OV
U četvrtak, u sali 1 Općine Fojnica, sa početkom u 12,00 sati održan je sastanak Kolegija Općinskog vijeća Fojnica. Kolegiju su prisustvovali Vinko Protuđer, predsjedavajući Općinskog vijeća Fojnica, Snežana Rajić, sekretar Općinskog vijeća, Nasir Selimović, predsjednik Kluba vijećnika SDA, Kemal Bukvić, predsjednik Kluba vijećnika S BiH, Mirsada Salihagić, predsjednik Kluba vijećnika SDP, Vlado Kuliš, predsjednik Kluba vijećnika HDZ, i Tihomir Stanić, predsjednik Kluba vijećnika hrvatske koalicije HDZ 1990-HSS-NHI. Na sastanku je utvrđen dnevni red za 28. sjednicu Općinskog vijeća Fojnica, a termin održavanja sjednice biće naknadno utvrđen.

Javna rasprava u postupku izdavanja okolišne dozvole za izgradnju benzinske pumpe u ulici Bosanska
Mahira Akšamović - Petak, 20.01.2012, 10:52
Klikni za više fotografijaOpćina Fojnica
Služba za urbanizam, obnovu, građenje, katastar i imovinsko pravne poslove Općine Fojnica, u saradnji sa „Elektrovod“ doo Fojnica, je u četvrtak, u sali 1 Općine Fojnica, sa početkom u 10,00 sati organizovala Javnu raspravu o izdavanju okolišne dozvole za preduzeće „Elektrovod" doo Fojnica za izgradnju benzinske pumpe u ulici Bosanska, općina Fojnica. Upućen je poziv za javnu raspravu svim zainteresiranim građanima, koji su svoje prijedloge, mišljenja i sugestije u vezi sa izgradnjom objekta mogli dostaviti Službi do 18.01.2012. godine. Cilj javne rasprave bio je utvrđivanje relevantnih podataka i činjenica neophodnih za odlučivanje u postupku izdavanja okolišne dozvole.

Javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici Službe za urbanizam, obnovu, građenje, katastar i imovinsko pravne poslove Općine Fojnica Šemsudin Fišević i Jasmina Huseinbašić, investitor „Elektrovod“ doo Fojnica, Čohadžić Amer, predstavnik preduzeća „N kuća“ doo Visoko, Marković Zoran, koji je nosilac izrade elaborata zaštite okoliša, te 18 građana iz Mjesne zajednice Fojnica. Nakon kraće rasprave prisutni su dali saglasnost za izdavanje okolišne dozvole, uz poštivanje zakonskih propisa koji regulišu gradnju benzinske pumpe, kao i stalno praćenje i monitoring kada se sam objekat izgradi.

Ibrahim Jukan zapjevao na rođendanu gostiju sa Pelješca
Hazim Čukle - Petak, 20.01.2012, 09:19
Klikni za više fotografijaGosti sa Pelješca
Pjevač Ibrahim Jukan skoro svakog mjeseca jedan dan dolazi u hotel „Reumal“ gdje prezentira i prodaje svoje eko proizvode zdrave hrane. Tako je bilo i ovih januarskih hladnih dana, Ibrahim Jukan je bio u Fojnici i prilikom prodaje svojih proizvoda zdrave hrane upoznao se sa grupom od šestoro gostiju „Centrala“ Fojnica koji su došli iz Pelješca na odmor i rehabilitaciju u Fojnicu. Jedan od njih je slavio i rođendan. Okupili su se u separeu „Centrala“ uz domaće specijalitete ove kuće, pite i fojničku peku, da proslave rođendan. Pridružio im se i Ibrahim Jukan koji je i otpjevao nekoliko pjesama slavljeniku i društvu. Ispred „Centrala“ domaćica Adila Mekić je slavljeniku uručila poklon bocu francuskog vina.

Nikolina Kovač oduševila nastupom u diskoteci „Triumph“
Hazim Čukle - Petak, 20.01.2012, 08:57
Klikni za više fotografijaNikolina Kovač u Fojnici
Od kako je krajem prošle godine otvorena novoizgrađena diskoteka „Triumph“ u Fojnici koju su izgradili povratnička porodica Sulje i Fate Hadžović iz Amerike a vlasnik je njihov mlađi sin Asmer Hadžović u njoj je nastupilo nekoliko zvijezda estrade. Na samom otvaranju je i prvi u noj zapjevao Boban Rajović kada se okupio veliki broj mladih iz Fojnice i okolnih mjesta. Proteklog vikenda je u „Triumph“-u gostovala mlada atraktivna Nikolina Kovač iz Istočnog Sarajeva koja je bila i učesnica šoua „Zvezde Granda“. Nikolina je privukla veliki broj omladine i do sada je rekorder kada je u pitanju ova nova diskoteka u Fojnici...

Članovi KUD-a „1001 noć“ se vratili sa gostovanja u Beču
Hazim Čukle - Petak, 20.01.2012, 08:36
Klikni za više fotografijaKUD "1001" noć u Beču
Čanovi Kulturno umjetničkog društva „1001 noć“ iz Fojnice su se sretno vratili iz trodnevne posjetu Beču u Austriji gdje su tokom svog boravka učestvovati na međunarodnoj revijalnoj smotri folklora. Od koreografa društva Nermina Berbića smo saznali da je u Beč u Austriji putovala autobusom srednja folklorna grupa društva sa članovima Uprave društva i gostima i bilo ih je ukupno četrdeset.

„Na ovoj međunarodnoj revijalnoj smotri forklora u Beču je učestvovalo 35 folklornih društava iz Bugarske, Hrvatske, Srbije, Francuske, Njemačke a iz BiH smo bili samo mi. Tu je bilo i posebno jedno folklorno društvo iz Amerike koji su pored naših momaka i djevojaka oduševili svojim Meksičkim igrama. Stvarno su napravili sjajan i poseban program a nastup im je bio za desetku. Mi smo nastupili sa dvije igre iz sjeveroistočne Bosne i Podrinja. Dva puta su nas vraćali na bis. Prilikom dolaska u Beč dočekala nas je grupa Fojničana koji žive i rade u Beču među kojima je bila Almina Selezović Pfefer i svi su se trudili da nam boravak u Beču bude što ugodniji. Nakon nastupa sa našim Fojničanima smo obišli grad a mladi su bili posebno oduševljeni posjetom luna parku u Beču.“, za Fojnica online je ispričao koreograf Berbić.

Prvačići upoznati o bezbjednosti djece u saobraćaju
Hazim Čukle - Petak, 20.01.2012, 07:56
Klikni za više fotografijaPrvačići
U sklopu akcije o bezbjednosti učenika u saobraćaju koja traje od početka nove školske godine predstavnici saobraćajnog sektora Policijske stanice Fojnica su posjetili najmlađe učenike osnovce i tom prilikom ih praktično upoznali o bezbjednosti djece u saobraćaju, i poklonili im školski pribor koji je donacija Općine Fojnica. Od Maida Tulumovića vođe saobraćajnog sektora PS Fojnica smo saznali da ova akcija pod nazivom „Bezbjednost učenika u saobraćaju“ traje od početka do kraja svake školske godine.

„Tim povodom smo posjetili prvačiće, najmlađe učesnike u saobraćaju u OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica i OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići Fojnica. Cilj nam je upoznati najmlađe učesnike o njihovoj bezbjednosti u saobraćaju i smanjivanje saobraćajnih nesreća u kojima često stradaju djeca. Pokazali smo im praktično na licu mjesta kako trebaju da se ponašaju pri kretanju od kuće do škole, upoznati su sa radom saobraćajne policije itd. Poklonili smo im školski pribor i brošure o ponašanju u saobraćaju“, za Fojnica online je kazao Maid Tulumović, vođa saobraćajnog sektora PS Fojnica.

Službene novine općine Fojnica br. 7 i 8
Snežana Rajić - Četvrtak, 19.01.2012, 10:55
Općina FojnicaObavještavamo vas da su izašli 7. i 8. broj Službenih novina općine Fojnica za 2011. godinu. Službene novine možete preuzeti ovdje.

pretraga novosti :: arhiva novosti