Početna stranica
..:: Četvrtak, 05.05.2016 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Anketa
Za koga ćete glasati na Prijevremenim izborima 06.09.2015. godine za načelnika Općine Fojnica
Emir Memija 53.91% (186)
Sabahudin Klisura 46.09% (159)
Ukupno glasova: 345

Vidi rezultate
Kalendar dešavanja
« Maj 2016
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
U Fojnici održane tradicionalne VIII sportske ige Ratnih vojnih invalida Bosne i Hercegovine
Hazim Čukle - Srijeda, 19.10.2011, 08:46
Klikni za više fotografijaIgre RVI BiH
Tokom minulog vikenda u subotu i nedjelju 15. i 16. oktobra su u organizaciji Saveza RVI (Ratni Vojni Invalidi) BiH a pod pokroviteljstvom resornog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno - oslobodilačkog rata održane tradicionalne VIII sportske ige RVI BiH. Domaćin je bio SRVI SBK a na ovim igrama je uzelo učešće preko 350 takmičara iz sedam kantona. Ratni vojni invalidi su odmjerili snage u devet sportskih disciplina: sjedeća odbojka, mali nogomet, streljaštvo, ribolov, pikado, stoni tenis, bilijar, šah i povlačenje konopca.

Komesar igara je bio prof dr Senad Turković, zamjenik Suad Merdan, koordinator igara prim dr Damir Jaganjac a predsjednik organizacionog odbora Ale Hošić. Sportske ige RVI BiH se svake godine igraju u drugom kantonu. Nagrade su bili pehari i diplome...

Hadž će obaviti osam budućih hadžija
Hazim Čukle - Srijeda, 19.10.2011, 08:32
Klikni za više fotografijaIspraćaj hadžija
Kako smo saznali u Medžlisu Islamske zajednice Fojnica put Meke i Medine kako bi obavili hadž sa područja Medžlisa IZ Fojnica kreće osam budućih hadžija. To su: Ejub Grašković džemat Čaršija, Razija Karić džemat Gornja Mahala, Seniha Huseinbašić i Sezahija Huseinbašić džemat Ostružnica, Zilkija Mukača džemat Pločari Polje, Rukija Buljina džemat Kaćuni Medžlis IZ Kiseljak i bračni par Muhamed i Zedina Hurem džemat Pločari Polje. Hadžijske Ikrar dove su proučene i njih osmoro na hadž će putovati avionom 23., 24., i 25. oktobra ove godine.

Energično protiv otvaranja kamenoloma i eksploatacije peticijom sa 287 potpisa
Hazim Čukle - Srijeda, 19.10.2011, 08:27
Klikni za više fotografijaPeticija sa 287 potpisa
Busovača - Na poziv mještana mjesne zajednice Kaonik – Lončari, općina Busovača, posjetili smo ovo naselje vezano za otvaranje kamenoloma i ekspoloataciju mineralnih sirovina na lokalitetu Medvid - Sutulija ispod njihovog naselja. Ovaj lokalitet se nalazi iznad puta M5 Lašva – Vitez - Travnik udalljen pet kilometara od Busovače. Dočekala nas je grupa mještana ovih naselja koji su nam iznijeli svoje protivljenje otvaranju pomenutog kamenoloma navodeći niz negativnosti i štetnosti po njihovo naselje, kao što su da u naseljima ima klizišta, uništavanje flore i faune, zagađivanje potoka Sutulija, prilikom miniranja mogućnost da im se izgube izvorišta vode, buka, podrhtavanje tla, uništavanjem plodnog zemljišta koji obrađuju, blizina naselja, ne nudi im se ništa, nezadovoljni su sa studijom koju je uradio pr. dr Šefket Goletić sa Mašinskog fakulteta iz Zenice itd. Kazali su nam da je jedinstveno mišljenje svih mještana MZ Lončari - Kaonik koje broji oko 300 stanovnika da predloženi projekat otvaranja kamenoloma „Medvid - Sutulija“ ima veoma negativan uticaj po okoliš i ugrožava zdravlje i opstanak mještana u ovom području. Donijeli su nam spisak 287 mještana koji svojim potpisom pojedinačno osporavaju ovaj projekat...

Pješakinja Ruža Šušnjara nakon udara auta preminula u bolnici
Hazim Čukle - Srijeda, 19.10.2011, 08:09
Klikni za više fotografijaGojevići
Tokom noći u petak na subotu 14/15 oktobar u 21,15 sati na lokalnom putu Fojnica - Dusina došlo je do teške nesreće u kojoj je teško povrijeđena 60 godišnja Ruža Šušnjara iz naselja Gojevići. Kako nezvanično saznajemo nju je svojim automobilom udario 53 godišnji Tomo Petrović također iz naselja Gojevići, općina Fojnica. Nezvanično smo saznali i da se nakon udara vozač udaljio sa lica mjesta nesreće te je kasnije priveden. Prilikom udara Ruža Šušnjara je zadobila teže tjelesne povrede. Prevezena je u Dom zdravlja Fojnica gdje joj je ukazana prva pomoć i gdje je kako nezvanično saznajemo davala znake života, nakon toga je upućena u bolnicu u Novu Bilu kod Travnika. Također nezvanično saznajemo da je povrijeđena podlegla u bolnici usljeg teških povreda. Uviđaj su obavili krim djelatnici Policijske uprave Kiseljak. Istraga je u toku.
 
 
Održana 25. sjednica Općinskog vijeća
Mahira Akšamović - Ponedjeljak, 17.10.2011, 11:02
Klikni za više fotografijaSjednica OV Fojnica
U četvrtak, 13. oktobra 2011. godine, u sali 1 Općine Fojnica, sa početkom u 9,00 sati, održana je 25. sjednica Općinskog vijeća Fojnica. Sjednici je prisustvovalo 18 vijećnika OV Fojnica, pod predsjedanjem Vinka Protuđera, predsjedavajućeg OV Fojnica. Na dnevnom redu bilo je 17 tačaka, a prema riječima Snežane Rajić, sekretara OV Fojnica, usvojeni su slijedeći dokumenti:

• Izvod iz zapisnika sa XXIV sjednice Općinskog vijeća Fojnica,
• Izvod iz zapisnika sa Vanredne sjednice Općinskog vijeća Fojnica,
• Donesen Zaključak o davanju saglasnosti Općinskom načelniku da može pomoći popravku puta na lokalitetu Bakovići-Poljana, te izdvojiti sredstva u predloženom iznosu,
• Izvještaj o izvršenju proračuna/budžeta za period 01.01.-30.06.2011. godine,
• Prihvaćena inicijativa Raze Buharalija za adaptaciju stare bosanske kuće,
• Donesen Zaključak o prihvaćanju inicijative Taiba Omanovića za izmjenu dijela Regulacionog plana Fojnica,
• Pravilnik o kriterijumima za dodjelu stipendija, uz izmjene i dopune,
• Odluka o dodjeli stipendija studentima u akademskoj 2011/2012.godini,
• Odluka o javnim priznanjima Općine Fojnica,
• Rješenje o dodjeli neizgrađenog građevnog zemljišta bez natječaja/konkursa,
• Odluka o raspisivanju javnog poziva za imenovanje člana OIP/OIK,
• Javni oglas za imenovanje člana OIP/OIK

Na sjednici su, takođe, prezentirane informacije o radu osnovne škole „Muhsin Rizvić“ Fojnica i Općinskog načelnika o imenovanju radnih grupa (dvije) s ciljem realizacije projektnih aktivnosti u nastavku GAP projekta u Općini Fojnica.

Dvije tačke dnevnog reda, Prijedlog Rješenja o imenovanju povjerenstva/komisije za Statut i propise i Prijedlog Rješenja o imenovanju povjerenstva/komisije za davanje stručne ocjene, su odgođene za neku od narednih sjednica Općinskog vijeća Fojnica, te je definisano da se pripremi javni konkurs.

Završena rekonstrukcija dionice puta od 300 metara iznad Štamparije
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 17.10.2011, 08:02
Klikni za više fotografijaRekonstrukcija puta
U toku su završni radovi i polaganja asvalta na lokalitetu Luke udaljenom kilometar od Fojnice, rekonstrukciji dionice regionalnog puta R 438 u dužini od 300 metara širine šest metara. Ovaj projekat temeljne rekonstrukcije dionice puta R 438 koji vodi od Fojnice uzvodno prema Prokoškom jezeru se izvodi sredstvima Direkcije za ceste SBK-a i Općine Fojnica. Radove izvodi firma „Orman“ d.o.o. Kiseljak a vrijednost projekta je 250 hiljada KM.Junus Bajrić: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 17.10.2011, 07:50
Klikni za više fotografijaJunus Bajrić
Kao prvo u Fojnici se ne vodi računa o rijekama i dosta je u njima smeća. Trotoari uski ili prekriveni robom trgovaca izloga prodavnica. Nevjerovatno je ali istinito grad nema autobusku, ono što ima to je kao usputno autobusko stajalište. Balvani se pilaju na ulicama i cjepaju a ne vodi se računa o šumama, nestat će ih ovakvim uništavanjem. Česti su prekidi napajanja električnom energijom grada i općine Fojnica. Nedostaje Fojnici više vanjskih sportskih terena kao i sala za javne nastupe. Ovo što je napravljeno ne ispunjava osnovne standarde. Gradu je potrebna i biblioteka.

Sviđa mi se što se putevi pa i trotoari prema fojničkim selima grade dovoljne širine a ne kao do sada. Prostor oko „Reumala“ je lijep i cijeli grad bi trebao biti tako u cvijeću jer je ovo turističko mjesto. Šume oko Fojnice su bogate gljivama i ljekobiljem, to popunjava kućni budžet a zdrava hrana. Fojnica je bogata vodama to je naše zlato“ za Fojnica online je kazao prof. Junus Bajrić.

Fojnica se prošetala Šantićima
Emin Serj Memija - Petak, 14.10.2011, 09:37
FK FojnicaNogometaši Fojnice ostvarili su ubjedljivu pobjedu na gostovanju kod Šantića. Naši momci su nadigrali domaćine u svim segmentima igre i slavili pobjedu rezultatom 4:1.

Strijelci za "Zelene" bili su Fejzić i Topalović (Pako) po dva puta. Uzmemo li u obzir činjenicu da su nam sudije poništile još 3 pogotka možemo istaći i to da su Šantići "dobro" prošli. Po teškom i mokrom terenu bolje su se snašli "Zeleni" i do vrha napunili mrežu domaćina.

Naši momci su tako zadržali lidersku poziciju i nakon 6. kola sa 16 bodova i nastavili sjajan niz bez poraza u ovoj sezoni. Sljedeću utakmicu Fojnica igra na svom terenu protiv Brnjaka predstojećeg vikenda.

Službene novine općine Fojnica br. 5
Snežana Rajić - Petak, 14.10.2011, 08:58
Općina FojnicaObavještavamo vas da je izašao 5. ovogodišnji broj Službenih novina općine Fojnica. Službene novine možete preuzeti ovdje.

pretraga novosti :: arhiva novosti