Početna stranica
..:: Petak, 28.04.2017 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Enes Omerčević došao iz Kanade na izlet na Prokoško jezero
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.01.2012, 09:25
Klikni za više fotografijaKolege na Prokoškom
Desetak konobara hotela “Reumal“ iz Fojnice nekoliko godina tradicionalno otprilike prvog januarskog vikenda organiziraju izlet pješaćenjem do Prokoškog jezera. Razlog je kako su kazali što tada konobari imaju najmanje posla i obaveza. Ove godine im se pridružio i njihov nekadašnji kolega 48 godišnji Enes Omerčević iz fojničkog naselja Ragale koji se nalazi na privremenom radu u Kanadi.

Enes je kako kaže maksuz doletio avionom iz Kanade samo da bi sa kolegama bio na dvodnevnom izletu na Prokoškom jezeru i dodaje: „U Kanadi živim i radim već devet godina kao vozač teškog kamiona. Živim u Hamiltonu provincija Ontario. Sa mnom su supruga Ševala i dva sina Dženis i Almin. Prije odlaska u Kanadu dvadeset godina sam radio kao konobar u hotelu „Reumal“ Fojnica. To je prijateljstvo među nama da takvog malo gdje ima. Maksuz sam došao iz Kanade da idemo na ovaj izlet. Svu Kanadu i Ameriku sam obišao kamionom, nema nigdje Bosne, ima svega ali nema bosanske duše. Ovo mi je doživljaj koji ću pamtiti dok sam živ“, za Fojnica online kazuje uzbuđeno Enes...

Pobjednik Božićno novogodišnjeg šahovskog turnira Raif Džafić
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.01.2012, 09:12
Šahovski turnirŠahovski turnir
U organizaciji Šahovskog kluba “Fojnica“ a pod pokroviteljstvom Općine Fojnica u hotelu „Reumal“ u Fojnici odigran je tradicionalni Božićno novogodišnji šahovski turnir. Učestvovala su 22 igrača: Šaban Varka, Enver Karić, Nasir Mešanović, Marko Davidović, Sejo Mešanović, Vinko Božić, Marinko Okić, Salko Hurko, Fahrudin Zahirović, Džemal Softić, Alija Polutan, Slavo Perica, Josip Oroz, Nermin Letić, Raif Džafić, Janko Kapetanović, Mujo Zahirović, Andrija Lekić, Ramo Bejzić, Zahid Pugonja, Josip Bošnjak i Stipo Božić.

Igralo se po švajcarskom sistemu sedam kola. Pobjednik je Raif Džafić sa osvojenih 6,5 poena, drugo mjesto Nermin Letić 5,5 poena, treće mjesto Josip Bošnjak 5, četvrto mjesto Okić Marinko 5, peto mjesto Sejo Mešanović 4 poena itd. Nagrade su bile novčane, diplome i jedna nagrada knjiga šahovske literature. Glavni sudac turnira je bio Andrija Lekić.

Vjenčalo se pet parova
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.01.2012, 09:05
Klikni za više fotografijaAdisa i Mušan
Tokom decembra, posljednjeg mjeseca prošle godine, na području općine Fojnica sklopljeno je pet brakova. U Matičnom uredu Općine Fojnica svoje sudbonosno "Da" su izrekli i zajednički u novu godinu i novi život krenuli bračni parovi Namir Aletić i Aldina Dedić, Adis Karić i Naida Handžić, Almir Omanović i Adisa Duraković, Mušan Sulejmanović i Adisa Ramljak, Adnan Kurta i Naida Kubat.
Tradicionalni noćni zimski uspon na Prokoško jezero
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.01.2012, 08:58
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
U organizaciji Planinarskog društva “Vranica“ Fojnica se tradicionalno svake godine polovinom mjeseca decembra organizira noćna tura upona na Prokoško jezero. Tako je bilo i ovog puta, dvadeset pet članova ovog društva sa gostima su krenuli na ovaj noćni uspon iz Jezernice preko lokaliteta Sivke i Kotla do Prokoškog jezera. Uspon je trajao oko 2,5 sati a tokom uspona planinare je pratio gust snijeg koji je davao planinarima poseban ugođaj. Pored Fojničana u usponu su učestvovali i planinari PD “Pogorelica“ Kiselja i PD “Bitovnja“ Kreševo.

Planinari koji su bili zaduženi za doček učesnika noćnog uspona Enver Turko, Nihad Orman Kole i Haris Nalčo kao logistika su priredili za dobrodošlicu planinarima spektakularni vatrometom što je učesnike pohoda ugodno iznenadilo i koji je obasjavao kotlinu Prokoškog jezera raznim bojama a pripremili su i bogatu večeru u katunima gdje se i prenoćilo. Drugog dana je organiziran planinarski uspon na vrh Ločike 2107 m.n.v. po veoma lijepom vremenu a povratak je bio preko lokaliteta Treskavica 2023 m.n.v., masiva Stražice prevoja Panja, preko sela Mujakovića do Tovarišta i Fojnice, planinarskom turom koja je nedavno obnovljena i markirana. Ova tura je trajala ukupno oko pet sati pješaćenja.

Formiran ženski odbojkaški klub
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.01.2012, 08:37
Klikni za više fotografijaOdbojkašice sa načelnikom
Ovih dana je na inicijativu prof. Samira Kučuka i grupe djevojaka i žena općine Fojnica formiran Ženski amaterski odbojkaški klub. Klub broji 24 članice a prilikom formiranja kluba načelnik općine Salkan Merdžanić im je poklonio sportsku opremu dresove sa njihovim imenima. Za uzvrat dame su načelniku poklonile suvenir sa likom odbojkašice i dres sa njegovim imenom. Tim povodom inicijator formiranja kluba prof. Samir Kučuk nam je kazao da je sa grupom djevojaka i žena Fojnice došao na ideju da formiraju ženski amaterski odbojkaški klub zbog manjka sportskog i društvenog života u Fojnici tako da mlade dame i one starije imaju gdje da provode slobodno vrijeme i uživaju u sportskim aktivnostima.

„Većina njih se nekada bavila sportom i odbojkom. Nadamo se da ćemo na ovaj način ponukati mlađe naraštaje djevojke i djevojčice da se počnu baviti ovim sportom i da oformimo i ligaški klub. Za sada ćemo trenirati dva puta sedmično u sali OŠ “Muhsin Rizvić“ u Fojnici i igrati prijateljske odbojkaške utakmice sa sličnim klubovima iz Kiseljaka, Kreševa i okolnih gradova. U novu godinu smo ušli sa novim ženskim amaterskim odbojkaškim klubom u Fojnici“, za Fojnica online je kazao trener i prof. Samir Kučuk.

Hamza Pašalić: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 16.01.2012, 08:27
Klikni za više fotografijaHamza Pašalić
„Na samom ulazu u grad Fojnicu bi trebalo nešto uraditi da on bude ljepši ako mislimo da smo poznato turističko mjesto jer to je lice grada. Fojnica ima Bogom dato prirodno bogastvo koje bi trebalo iskoristiti i napraviti neku fabriku i zaposliti mlade Fojnice. Nije uredu što imamo dosta divljih deponija po izletištima i oko grada a nerijetko se baca smeće i u naše rijeke. Pošto je Fojnica idealno mjesto za pripreme sportaša, trebalo bi da se izgradi sportska dvorana.

Kao grad Fojnica je lijep i svake godine je sve više turista koji posjećuju naš grad. Čistoća samog grada je zadovoljavajuća. Nova zgrada Općine Fojnica je moderna i u pravom smislu u službi građana. Zadovoljan sam infrastrukturom u ruralnim dijelovima grada. Raduje me i dobra saradnja i dobri međureligijski odnosi vjerskih zajednica u Fojnici“, za Fojnica online je kazao Hamza Pašalić, učenik SMŠ “Zija Dizdarević“ Fojnica.

Javna rasprava o izgradnji benzinske pumpe u Bosanskoj ulici
Općina Fojnica - Četvrtak, 12.01.2012, 09:12
Općina FojnicaBosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski kanton
Općina Fojnica
Služba za urbanizam, obnovu, građenje, katastar i imovinsko pravne poslove
u saradnji sa doo „Elektrovod“ Fojnica

Poziva sve zainteresovane, a posebno eko udruženja i stanovnike općine Fojnica da uzmu učešće u

Javnoj raspravi


O izdavanju okolišne dozvole za preduzeće „Elektrovod“ doo Fojnica za izgradnju objekta – Benzinska pumpa u ulici Bosanska općina Fojnica, koja će se održati dana 19.01.2012. godine sa početkom u 10 sati u prostorijama zgrade općine u ulici Bosanska 94.

Svi zainteresovani mogu dobiti na uvid dokumentaciju za poslovni objekt – benzinska pumpa u:

- preduzeću „Elektrovod“ doo Fojnica i
- Službi za urbanizam, obnovu, građenje, katastar i imovinsko pravne poslove.

Prijedlozi mišljenja i sugestije u vezi sa poslovnim objektom - benzinska pumpa u ulici Bosanska mogu se dostaviti pisanim putem na adresu Služba za urbanizam, obnovu, građenje, katastar i imovinsko pravne poslove općina Fojnica. Rok za dostavljanje primjedbi je do 18.01.2012. godine.

Cilj javne rasprave je utvrđivanje relevantnih podataka i činjenica neophodnih za odlučivanje u postupku izdavanja okolišne dozvole.

Pomoćnik načelnika
Fišević Šemsudin, dipl. ing.


Službene novine općine Fojnica br. 6
Snežana Rajić - Srijeda, 11.01.2012, 07:54
Općina FojnicaObavještavamo vas da je izašao 6. broj Službenih novina općine Fojnica za 2011. godinu. Službene novine možete preuzeti ovdje.

Otvorena sezona skijanja u SRC „Poljana“
Hazim Čukle - Utorak, 10.01.2012, 09:28
Klikni za više fotografijaSRC "Poljana"
Krajem decembra je i zvanično otvorena sezona skijanja u Sportsko rekreacionom centru “Poljana“ Fojnica koji je udaljen od Fojnice 15 kilometara. Do Poljane se dolazi asfaltnom trakom iz Fojnice do Bakovića, zatim dalje veoma dobrim i očišćenim makadamskim putem preko Bistrice i Kozovgrada. Visina snijega je danas iznosila oko 70 cm. SRC “Poljana“ Fojnica se nalazi na 1570 m.n.v. a u sklopu tog centra je i Rekreacijski centar „Brusnica“ sa istoimenim motelom. Od direktora RC „Brisnica“ Fojnica Jure Iviša smo saznali da je 24. decembra zvanično otvorenje ski sezone.

„Tu se nalaze dva ski lifta, veliki 1100 m dužine i mali 480 m. dužine, oba za jedan sat mogu oko 600 skijaša izvuči na vrh staze. Visinska razlika je preko 200 m jer se gornja tačka velikog ski lifta nalazi na 1860 metara nadmorske visine. Imamo 5 ski staza ukupne dužine od pet kilometara a širine od 35 – 500 metara. Svakodnevno minibus vozi iz Fojnice od hotela „Reumal“ do skijališta i nazad a vikendom po dva puta dnevno. Cijena vozne karte je 4 za odrasle i 2 KM za djecu. Ski karta je dnevna za odrasle 20 a poludnevna 15 KM po osobi a za djecu do 14 godina dnevna 15 a poludnevna 10 KM po osobi dok je karta za noćno skijanje 10 KM a ono kreće vikendom od 18-21 sat. Puni pansion od Nove godine do 31. marta košta 37,5 eura po osobi. Za djecu do 5 godina je besplatno tokom cijele ski sezone a od 5-12 godina 50% od cijene pansiona za odrasle. Tu će raditi i ski škola a mogu se iznajmiti i sportska oprema kao i neka od dvadesetak vikendica a cijene su od 100-200 KM. Motel “Brusnica“ raspolaže sa 12 apartmana i restoranom sa 50 mjesta u kojem je i kamin“, za Fojnica online je kazao direktor Juro Iviš...

Lovrin Sniješko Bijelić
Hazim Čukle - Utorak, 10.01.2012, 09:09
Klikni za više fotografijaLovrin Sniješko
Kako je napadao malo veći snijeg u Fojnici naravno najviše je obradovao najmlađe. Djeca su počela da se sankaju, skijaju, grudvaju i uživaju u zimskim radostima. Petogodišnji Lovro Glavočević je u blizini hotela „Reumal“ pored svoje kuće u Fojnici napravio Snješka Bijelića visine oko dva metra. Kazao nam je da je on započeo praviti Snješka Bijelića dokle je mogao dobaviti a završio ga je do vrha njegov tata Ivica. Uz njega je stalno bio njegov pas Lesi.
pretraga novosti :: arhiva novosti