Početna stranica
..:: Ponedjeljak, 22.12.2014 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Anketa
Kako ćete dočekati Novu godinu?
Prespavat ću 47.37% (9)
U kućnoj atmosferi s porodicom / prijateljima 36.84% (7)
U kafiću / restoranu 15.79% (3)
Ukupno glasova: 19

Vidi rezultate
Kalendar dešavanja
« Decembar 2014
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Pobjednik Bajramskog šahovskog turnira Remzija Softić
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.12.2009, 16:02
Klikni za više fotografijaRemzija Softić
U organizaciji Šahovskog kluba "Fojnica" iz Fojnice a pod pokroviteljstvom Općine Fojnica u hotelu "Reumal" je odigran tradicionalni Bajramski šahovski turnir. Igralo se po švicarskom sistemu, 9 kola sa po 10 minuta po igraču. Pobjednik Bajramskog šahovskog turnira je Remzija Softić sa osvojenih 8,5 poena, drugo mjesto je Sakib Kadrić sa 8 poena, treće Raif Džafić sa 7,5 poena, četvrto Nermin Letić sa 7 poena, zatim slijedi šest igrača sa po 5 poena a troje je nagrađeno zbog buhovca. Sudije su bile Remzija Softić i Andrija Lekić. Pet nagrađenih je dobilo novčane nagrade, pobjednik Remzija i pehar.

Obilježena 56. godišnjica postojanja i rada Zavoda „Drin“
Hazim Čukle - Srijeda, 02.11.2011, 12:51
Klikni za više fotografijaGodišnjica "Drin"-a
Protekle sedmice je Zavod „Drin“ Fojnica obilježio i proslavio 56 godina postojanja i rada ove ustanove. Godišnjica je skromno proslavljena u sali restorana hotela „Reumal“ u Fojnici gdje je za uposlenike ove ustanove priređen zabavno muzički program gdje ih je zabavljao bend „Sejo i Hamza“ iz Sarajeva. Ovom prigodom su uručene plakete i novčane nagrade uposlenicima koji su u Zavodu „Drin“ Fojnica proveli 10, 20 i 30 godina neprekidnog rada. Priznanja i nagrade su za deset godina rada u zavodu dobili: Gordana Lovrić, Nasir Polutan, Ibrahim Karahmet, Mejrima Karalija, Mirza Traljo, Azra Bogdanić i Nermin Akšamović. Za 20 godina rada su nagrađeni: Šerifa Fejzić, Rabija Kršić, Mersa Polutan, Fadila Memija, Jasmina Buza, Fatima Mehić, Jasmina Šemović, Ramiza Ramić, Nisveta Drinić, Munira Berbić i Safija Polutan. Za 30 godina rada u Zavodu „Drin“ Fojnica su nagrađeni Snežana Hibović i Sabira Čohodar. Nagrade je uručila diretorica Zavoda „Drin“ Fojnica dr Samiha Hodžić.

Prikupljene trideset tri doze krvi
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 11.04.2011, 08:21
Klikni za više fotografijaDarivanje krvi
U povodu 7. aprila međunarodnog Dana zdravlja u organizaciji Općinske organizacije Crvenog križa Fojnica a u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Sarajevo u prostorijama Crvenog križa u Fojnici organizirana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Po riječima predsjednika OO Crvenog križa Fojnica Nermina Omanovića ova jednodnevna akcija dobrovoljnog darivanja krvi je imala solidan odziv. Akciji dobrovoljnog darivanja krvi se odazvalo preko 40 građana Fojnice i tom prilikom su prikupljene 33 doze dragocjene tečnosti koja život znači i time dat doprinos humanosti i solidarnosti. Svim dobrovoljnim davaocima krvi Zavod za transfuzijsku medicinu Sarajevo je osigurao slatkiše i sokove a Crveni križ Fojnica za sve one koji su dali krv je organizirao ručak u restoranu "Central" u Fojnici gdje su bili počašćeni od strane domaćina sa sokovima.

Najmlađi zasadili sadnice pored škole
Hazim Čukle - Četvrtak, 05.05.2011, 21:40
Klikni za više fotografijaNajmlađi u akciji
Najmlađi učenici prvog razreda OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica koji pohađaju nastavu po Bosanskom nastavnom planu i programu devetogodišnjeg školovanja su u povodu 22. aprila Dana planete Zemlje zasadili sadnice smrče ispred svoje škole. Posljednjeg radnog dana mjeseca aprila su zasadili i dopunili još sadnica.

Sa njima je sadnice sadila njihova nastavnica Razija Buharalija koja nam je tom prilkom kazala: "Mi smo ovoga puta u povodu Dana planete Zemlje zasadili sadnice pored škole a pošto je ova godina i godina međunarodna godina šuma mi smo to u svojim aktivnostima objedinili i evo zasadili još i dopunili nove sadnice. Ovim želimo da razvijamo svjest kod najmlađih učenika o važnosti svakog stabla i važnosti svakog kvadrata zemljine površine na kojem živimo."...

Fojnica nature fest
Hazim Čukle - Srijeda, 29.02.2012, 09:03
Klikni za više fotografijaMini sajam zdrave hrane
U organizaciji Sekcije „Eko, etno Fojnica“ pri asocijaciji Organsko BiH u sali hotela „Reumal“ održan je mini sajam izložbeno prodajnog karaktera zdrave hrane pod nazivom „Fojnica nature fest“. Na ovom sajmu zdrave hrane su se predstavili proizvođači, prvenstveno zdrave hrane sa ovog područa. Bili su to štandovi sa ljekobiljem, pčeljnji proizvodi, gastronomska ponuda, rukotvorine i suveniri, sokovi i džemovi, likeri i rakije. Organizatori i proizvođači zdrave hrane i učesnici ovog mini sajma su bili zadovoljni posjetom, a posjetitelji su bili uglavnom gosti „Reumala“ iz Solina u Republici Hrvatskoj, pedesetak penzionera koji se tu nalaze na odmoru i rehabilitaciji u Fojnici.

Najveća nacionalna konferencija AIESEC-a BiH u Fojnici
Mirsad Topalović - Petak, 18.11.2011, 07:31
Klikni za više fotografijaFojnica
Najveća studentska organizacija AIESEC koja djeluje pri Ekonomskom fakultetu u Sarajevu organizuje nacionalnu konferenciju FLMS (Future Leaders Motivation Seminar) u periodu od 24. 11. do 27. 11. 2011. godine u Fojnici.

FLMS predstavlja jedan od najznačajnijih projekata AIESEC-a BiH koji polako prerasta u tradiciju. Tokom ove konferencije mladi ljudi koji imaju aspiracije da postanu članovi ove organizacije stiču neophodno znanje za rad u AIESEC-u. Primarni cilj ovog projekta, dakle, jeste prijem novih članova, njihovo upoznavanje sa organizacijom i uključivanje u rad.

Na ovom seminaru članovi imaju priliku da se edukuju u oblasti menadžmenta, marketinga, odnosa sa javnošću, komunikacija, da se upoznaju sa načinom funkcionisanja kompanija, da prisustvuju predavanjima iz oblasti liderstva, brand-a itd. a sve to u interakciji su drugim uspješnim ljudima kako iz zemlje tako i iz inostranstva.

Ova konferencija predstavlja samu bit AIESEC-a kao organizacije a to je razvoj i nadogradnja potencijala mladih ljudi.
Započeli gradnju ribogojilišta
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 05.07.2010, 16:15
Klikni za više fotografijaNovo ribogojilište
Udruženje građana sportskih ribolovavca (UGSR) "Fojnica" iz Fojnice broji 250 svojih članova u četiri sekcije: Fojnica, Prokos i Pridola, Ostružnica i Šćitovo polje i sekcija Dusina, Gojevići i Bakovići. Članovi ovog udruženja ribolovaca vole kazati da je ovo prvo poslijeratno udruženje koje je multietično. Ovih dana su pokrenuli akciju izgradnje novog ribogojilišta odnosno proširenje kapaciteta ribogojilišta.

O tom projektu nam je više kazao dopredsjednik udruženja Fahrudin Varešlija: "Mi ovdje uz Ribnjak "Fojnica" imamo manje ribogojilište za uzgoj autohtone potočne pastrmke. Staro mrijestilište i ribogojilište je veoma malo i nije moglo zadovoljiti naše potrebe uzgoja riblje mlađi. Započeli smo izgradnju proširenja objekta ribogojilišta kapaciteta 500 hiljada komada riblje mlađi i evo već uradili temelje, coklu i prvu mrtvu ploču. Dimenzije novog objekta su 17 x 7,5 metara a posjedovati će tri etaže. Imati ćemo nove bazene za riblju mlađ sa prostorijama za hranu, instrumente, mrijest itd."...

Druga liga «Zapad 1», 8. kolo
Nevres Jemendžić - Ponedjeljak, 25.10.2010, 20:14
FK FojnicaRezultati 8. kola:

Vitez: FK Vitez – Šantići 3:1
Donji Vakuf: Radnik – Stanić Kreševo 1:2
Fojnica: Fojnica – Busovača 3:0
Jajce: Jajce – Vlašić 3:3
Brnjaci: Brnjaci – NK Vitez 1:8
Rijeka: Rijeka – Kiseljak 1:1

T A B L I C A

1.Kiseljak871023:122
2.NK  Vitez861133:619
3.FK  Vitez861117:719
4.Rijeka852123:417
5.Vlašić841318:2013
6.Fojnica840419:1112
7.Stanić Kreševo831414:1510
8.Šantići822413:318
9.Radnik82159:147
10.Jajce812515:245
11.Busovača81166:224
12.Brnjaci80178:431


Muharem Salčinović: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 13.01.2011, 07:34
Klikni za više fotografijaMuharem Salčinović
"Kad me pitate šta mi se (ne) sviđa u mom gradu na prvo mjesto bih stavio ono što ne valja, naravno ne bi li se popravilo. Fojnica je turističko mjesto a po izletištima, oko rijeka i potoka je mnogo divljih deponija smeća. Narod baca gdje ko stigne. Rupe na putu su nam kao biljke, svake godine u isto vrijeme i na istom mjestu "izniknu" a u proljeće poslije snijegova udarne rupe su i prvi vjesnici proljeća. Što se tiče prijema televizijskih kanala kod nas u mom naselju Dusina nema slike ni na jednom od naših TV kanala. To je do sada pisano hiljadu puta, uvijek isto na TV ekranu, snijeg i ljeti i zimi. Gledamo satelitske TV kanale pa ispada da smo vanzemaljci kad samo pratimo satelite...

Za pohvalu je odlična usluga službi na šalterima u Općini Fojnica a sad još najmodernija zgrada kakve nadaleko nema pa je to lijepo i vidjeti. Za pohvalu je i usluga u JU "Dom zdravlja" u Fojnici, ne čeka se puno kao prije. Za pohvalu je i čišćenje puteva od snijega."...

Asim odgaja ovnove kapitalce
Hazim Čukle - Četvrtak, 03.11.2011, 08:40
Klikni za više fotografijaStado Asima Zuluma
Porodica 50 godišnjeg Asima Zuluma se od davnina bavi ovčarstvom i ta ljubav za ovčarstvom se prenosi sa koljena na koljeno. Asim Zulum je uposlen u „Šumariji“ Fojnica a godinama slobodno vrijeme provodi u povratničkom naselju Otigošće koje je udaljeno 10 kilometara od Fojnice gdje ima kuću i gdje je plodna zemlja i pogodna za ovčarstvo. Godinama odgaja ovnove kapitalce i šampione. Živi sa suprugom Zahidom, 80 godišnjim ocem Našidom i dvoje djece. U svom stadu ima 220 ovaca i dok je Asim na poslu o njima brine čoban Izet Kapetanović iz Zenice.

Pošto se približava mubarek Kurban bajram kada se kupuju i kolju kurbani Asim je iz svog stada izdvojio pedesetak ovnova koje je namjenio za prodaju za kurbane. Među njima je jedan po imenu Brnjo kako kaže šampion ili kralj među ovnovima Vranice i to nam pojašnjava: „Moj ovan Brnjo je sa ostalim ovcama boravio tokom ljeta na paši po visovima Vranice. Iako mu je tek dvije godine i iako je cijelo vrijeme bio među ovcama na Vranici pravi je ljepotan i bio je šampion ili kako kažu kralj među ovnovima Vranice. Nije se bojao ni jednog ovna na Vranici. Sada teži skoro 120 kilograma a da je bio odvojen od ovaca ma to bi bilo nešto posebno. On je janje od jedne moje ovce, mislim da ću ga prodati u kurban a po mnogima vrijednost mu je oko 700 KM."...

pretraga novosti :: arhiva novosti