Početna stranica
..:: Srijeda, 28.09.2016 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Formiranje malonogometne reprezentacije Fojnice
- Srijeda, 16.11.2011, 10:06
Klikni za više informacijaŠkola nogometa "Trgotank" Fojnica
Mjesna zajednica FojnicaObavijest o formiranju malonogometne reprezentacije Fojnice
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Općinska liga u malom nogometu "Fojnička budućnost" - 6. kolo
mir5ad - Srijeda, 16.11.2011, 10:01
Klikni za više informacijaOpćinska liga u malom nogometu
Fojnica 2011Rezultati 5. kola i raspored 6. kola Općinske lige za djecu "Fojnička budućnost"
koje se igra u OŠ "Muhsin Rizvić" u nedjelju, 20.11.2011
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Admira Karić: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 16.11.2011, 09:54
Klikni za više fotografijaAdmira Karić
"Fojnica je moj grad, moj zavičaj. Sviđa mi se što u svojoj okolini ima neopisive prirodne ljepote a sa okolnih planina mogu se vidjeti prekrasni pejzaži. Ambijent planine Vranice, Zec planine, Prokoškog jezera, slapova Kozice i još mnogih oaza mira i ljepote čime je priroda uljepšala okolinu i ovaj grad. Mislim da je "Aquapark" i novootvoreni Kulturni centar pravo osvježenje za Fojničane kao i mnoge turiste. Mnogi bi poželjeli bar djelić ove ljepote, priroda je bila izdašna kada je stvarala ovaj kraj.

Ne sviđa mi se što nema ekoloških sekcija kao što je prije bio Eko kamp. Voljela bih da imamo u gradu sportsko - rekreacijski centar da bi omladina slobodno vrijeme na bolji način iskoristila. Mislim da bi se neke ulice trebale renovirati da bi nam grad bio ljepši. Fojnici bi trebalo da ima sajđiju, hemijsku čistionu i tenisko igralište jer Fojnica je turistički grad i to je turistima potrebno a sportski tereni sportašima i rekreativcima", za Fojnica online je ispričala Admira Karić, frizerka.

Obilježili 19. godišnjicu formiranja Ratne bolnice „Igman“
Hazim Čukle - Srijeda, 16.11.2011, 09:46
Klikni za više fotografijaObilježili godišnjicu
U Fojnici su se prvog dana minulog vikenda, prvi put sastali i 19-tu godišnjicu obilježili pripadnici Ratne bolnice „Igman“ koja je formirana na Igmanu tokom proteklog rata prije 19 godina čiji je inicijator, osnivač i načelnik bio prim dr Izet Čustović. Njih petnaestak su se u subotu okupili u Fojnici kako bi obilježili ovu godišnjicu a među njima je bilo doktora hirurga, anesteziologa, medicinskih sestara, vozača itd. Od Behudina Rondića Rone tadašnjeg pomoćnika komadanta za logistiku Ratne bolnice „Igman“ smo saznali da je Ratna bolnica „Igman“ formirana na Igmanu i da je brojala 33 svoja člana.

„Nakon pada Igmana mi smo odlukom Vrhovnog štaba ABiH došli u Fojnicu gdje smo bili smješteni u zgradu današnje Nove bolnice u Fojnici. Tu smo brinuli o ranjenicima, invalidima i paraplegičarima. Bili smo regionalni centar gdje smo pokrivali regiju od pedesetak hiljada stanovnika i brinuli cijelo vrijeme za veliki broj ranjenika. Bilo je tu vrsnih doktora kao što su: prim dr Izet Čustović, prim dr Braco Jurišić, abdominalni hirurg dr Miro Durić, dr Zećo, dr Elmedin Huskić, dr Rifat Bukvić itd. Ovo je prvi put da smo se sastali nakon osnivanja a iduće godine nam je 20 godina od formiranja Ratne bolnice „Igman“ i raditi ćemo na tome da se svi okupimo i obilježimo 20 godina od formiranja."...

Sjećanje na Jasikovicu '93
Hazim Čukle - Srijeda, 16.11.2011, 09:34
Klikni za više fotografijaSjećanje na Jasikovicu '93
U organizaciji boračkih armijskih organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata je drugog dana proteklog vikenda pod nazivom „Sjećanje na Jasikovicu '93“ organiziran pohod ratnim stazama i i prisjećanje na ratnu 1993. godinu na platou Jasikovice iznad Fojnice. Predstavnici svih boračkih organizacija i omladina, njih preko stotinu se okupilo ispred Šehidskog spomen obilježja u Ostružnici gdje je položeno cvijeće i učenjem Fatihe i dove šehidima odata počast poginulim braniocima Fojnice i BiH. O borbama fojničkih branioca govorio je komadant tadašnje brigade major u penziji Zaim Ramić i tadašnji komadant 131. lahke brdske brigade Mustafa Memija. Nakon toga je uslijedilo okupljanje na Hubinoj stijeni iznad Ostružnice gdje su evocirane uspomene na ratne godine nakon čega se dalje organizirano krenulo u obilazak ratnih staza Jasikovice iznad Fojnice. Za sve učesnike pohoda „Jasikovica '93“ priređen je zajedničkki ručak vojnički grah na platou Jasikovice nakon čega su se učesnici pohoda vratili preko Kapure i Hubine stijene do Fojnice.

Pobjednik Bajramskog tavla turnira Mirza Traljo
Hazim Čukle - Srijeda, 16.11.2011, 09:27
Klikni za više fotografijaUčesnici i gosti turnira
Povodom velikog muslimanskog blagdana Kurban bajrama odigran je tradicionalni bajramski tavla turnir koji se igrao u prostorijama Kulturnog centra u Fojnici u organizaciji Tavla kluba „Dževad Salčinović Šajna“ u Fojnici a pod pokroviteljstvom Općine Fojnica. Nastupila su 23 tavla igrača iz Fojnice, Kiseljaka i Mostara. Turnir se igrao po švicarskom sistemu u pet kola. Pred početak ovog turnira u igri tavle znanje su odmjerili predsjednik TK “Dževad Salčinović Šajna“ Fojnica Osman Traljo i direktor Kulturnog centra u Fojnici Umit Avdž (Avci). Na turniru su nastupili: Osman Traljo, Ekrem Memija, Nedžad Mukača, Salih Prozo, Zijo Ramić, Atif Ramić, Mirza Traljo, Erman Ihtijarević, Agron Krasnići, Almir Dedić, Nedžad Čohadžić, Kenan Čohadžić, Abduldžemal Kučuk, Samir Kučuk, Abdulselam Hodžić, Haris Balić, Tarik Zahirović, Abaz Nišić, Dino Spaho, Edin Ibreljić, Ešref Hurem, Redžep Zaimović i Nedžad Čaluk. Nakon odigranih pet kola pobjedio je Mirza Traljo a drugo i treće mjesto dijele sa istim brojem bodova Kenan Čohadžić i Nedžad Mukača. Pobjednicima su pripale novčane nagrade i diplome.

Pobjednik Bajramskog šahovskog turnira Nermin Letić
Hazim Čukle - Srijeda, 16.11.2011, 09:20
Klikni za više fotografijaŠahovski turnir
Povodom velikog muslimanskog blagdana Kurban bajrama u Fojnici je u organizaciji Šahovskog kluba „Fojnica“ iz Fojnice a pod pokroviteljstvom Općine Fojnica odigran tradicionalni bajramski šahovski turnir. Turni se igrao u hotelu „Reumal“ u Fojnici na kome je nastupilo 16 igrača iz Fojnice i Kiseljaka. Igralo se po švajcarskom sistemu, sedam kola sa po 15 minuta po igraču. Nastupili su: Okić Marinko, Josip Oroz, Josip Bošnjak, Vinko Božić, Enver Karić, Mesud Hadžimejlić, Slavo Perica, Salko Hurko, Mujo Zahirović, Nail Čilaš, Nermin Letić, Alija Polutan, Fahrudin Zahirović, Ramo Bejzić, Sakib Kadrić, Mirsad Hurko. Nakon odigranih sedam kola najbolji je bio i pobjednik ovogodišnjeg bajramskog turnira Nermin Letić sa osvojenih 6,5 poena, drugo mjesto je zauzeo Vinko Božić, treće Marinko Okić, četvrto mjesto Sakib Kadrić, peto Salko Hurko itd. Pobjednicima su pripale novčane nagrade.

Fahro Alić donirao spavaću sobu i opremu za kupatilo za Lovački dom u Jezernici
Hazim Čukle - Srijeda, 16.11.2011, 09:14
Klikni za više fotografijaVrijedna donacija
Lovci Lovačkog društva “Divokoza“ Fojnica broje oko 240 svojih članova lovaca raspoređenih u osam lovačkih sekcija a društvo postoji ravnih 80 godina i zasigurno je jedno od najstarijih lovačkih društava u BiH. Fojnički lovci u svom gazdinstvu posjeduju i nekoliko lovačkih domova koji im služe za odmor i druženje. Nedavno su završili sa izgradnjom još jednog lovačkog doma koji se nalazi udaljen 15 kilometara od Fojnice pored puta Fojnica –Prokoško jezero na lokalitetu Jezernica na oko 1100 m.n.v. Sagrađen je na temeljima starog lovačkog doma a dimenzije su 10x9 metara. Urađeni su građevinski radovi i dijelom unutra opremljen dnevni boravak, kuhinja i kupatilo a nedavno su lovci ove sekcije doveli vodu sa izvorišta Crno Vrelo podno Prokoškog jezera. Od jučer prostorije novog lovačkog doma su bogatije za još jednu spavaću sobu i materijal za kupatilo. Kako nam je kazao predsjednik Lovačke sekcije Prokos Fojnica Naim Bureković na čijoj se teritoriji nalazi ovaj lovački dom u Jezernici privatni poduzetnik iz Sarajeva Fahro Alić koji je gost član njihove sekcije Prokos je donirao za ovaj dom komplet spavaću sobu i sav materijal za jedno kupatilo...

Među 300 ovaca i ovan sa četiri roga
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 14.11.2011, 09:08
Klikni za više fotografijaOvan sa četiri roga
Nomadi ili krdari su uvijek u pokretu i mogu se vidjeti sa svojim stadima na raznim lokacijama. Dvojicu krdara smo sreli u Fojničkom kraju, tačnije u Pločari Polju gdje su sa psom Cigom i troje magaradi čuvali 300 ovaca. To su 35 godišnji demobilisani vojnik Salih Tarakćija i 45 godišnji Zedin Begović, oba iz sela Maline općina Travnik. Oženjeni su i imaju porodice, sa njima je još jedan kompanjol kako kažu i mjenjaju se na smjene, uvijek je jedan od njih kući.

„Evo ovdje smo stigli...“, priča Salih: „...preko Lepenice i Kiseljaka, uvijek smo u pokretu, nebo nam je krov a jorgan zemlja. Od proljeća do jeseni smo na Vlašiću i na svojim imanjima a onda kud te odvedu ovce. Mene je majka nakon 40 dana kad sam se rodio iznijela na Vlašić kod oca koji je čuvao ovce i eto meni suđeno da ih i ja čuvam cijeli život. Obojica smo završili po osmoljetku, tek toliko da smo pismeni i hajd za ovcama. Bili smo sa stadima u Brčkom, Tuzli, Bačkoj, Banatu, Posavini itd. Nigdje boljih ljudi nismo sreli kao ovdje u Fojnici. Tu smo desetak dana, svaki domaćin zvao nas je na kafu a donesu i da jedemo. Težak je ovo i gorak zalogaj hljeba."...

U utrobi krave našao 10-12 kg špage
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 14.11.2011, 08:25
Klikni za više fotografijaFuad Pašić
Zvuči nevjerovatno ili za rubliku „Vjerovali ili ne“ ali je istinito. U Fojnici čovjek zaklao kravu za kurban i u njenoj utrobi našao 10-12 kilograma špaga. Ovu nevjerovatnu priču nam je ispričao 43 godišnji Fuad Pašić iz naselja Nadbare u Fojnici zaposlen u Policijskoj stanici Fojnica koji živi sa suprugom Emirom i troje djece.

„Kupio sam kravu prije nešto više od godinu dana od neke žene koja se zove Mara iz Pariževića općina Kiseljak i koja mi je kazala da je kod nje otelila četvero teladi. Kod mene je otelila jedno tele a ove godine sam je nanijetio zaklati za kurban. Kad smo je zaklali za Kurban bajram i kada smo joj otvorili drobinu u njoj smo našli 10-12 kilograma silikonske špage ili kao komplet mreža sa fudbalskog gola. Sve je isprepleteno kao špageti a jako skoro kao armatura jer smo teško sjekirom odvajali komad. Od kako sam je kupio normalno je jela, hodala i izgledala, pa eto i zdravo tele je otelila, nikad niko ništa nije primjetio."...

pretraga novosti :: arhiva novosti