Početna stranica
..:: Srijeda, 24.09.2014 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Anketa
Kako ćete dočekati Novu godinu?
Prespavat ću 47.37% (9)
U kućnoj atmosferi s porodicom / prijateljima 36.84% (7)
U kafiću / restoranu 15.79% (3)
Ukupno glasova: 19

Vidi rezultate
Kalendar dešavanja
« Septembar 2014
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Završena hatma
Hazim Čukle - Petak, 24.03.2006, 19:13
Fojnica online15.03. - Sinoć je u kiraethani Medžlisa IZ Fojnica održana prigodna svečanost povodom obilježavanja 1,5 godišnjeg rada ženske mektebske škole za odrasle u džematu Fojnica Medžlisa IZ Fojnice. Ovaj lijepi događaj je povod završetka učenja Kur'ana (hatma) gdje su tri žene Nadža Dervišahmetović, Fatima Kardaš i Hatidža Kučuk uz nadzor mualime hadži Habibe Hadžimejlić u prethodnih godinu i pol savladale Kur'ansko pismo i proučili čitav Kur'an.
Abdulah Ibraković i Marijan Mijajlović u Fojnici
Hazim Čukle - Utorak, 22.06.2010, 17:34
Klikni za više fotografijaAbdulah i Marijan
Donedavni trener premijerligaša FK "Velež" Mostar Abdulah Ibraković i sportski komentator Marijan Mijajlović su ovih dana boravili u Fojnici. Sreli smo ih u restoranu "Terra" "Aquareumala" u Fojnici i tom prilikom saznali da su dvojica prijatelja u Fojnici iz razloga što su došli posjetiti prijatelja Ševku Vilu člana uprave "Rođenih" iz Mostara koji se nalazi u Fojnici na odmoru i rehabilitaciji. Saznali smo da će dvojica drugara iz Fojnice krenuti put Bugojna jer im se ženi prijatelj u Bugojnu. Na pitanje treneru Abdulahu Ibrakoviću kakvi su planovi dalje trenerske karijere kratko je odgovorio da se još ne zna i čeka se.

Otvorena sezona ribolova na lipljena i mladicu
Hazim Čukle - Subota, 28.05.2011, 10:06
Klikni za više fotografijaRibolovci
Tokom vikenda je u organizaciji Udruženja građana sportskih ribolovaca "Fojnica" iz Fojnice na lokalitetu Nadbare upriličeno otvaranje sezone ribolova na lipljena i mladicu. Na lijevoj obali rijeke Fojnica okupilo se tridesetak ribolovaca Fojnice i gostiju na otvaranju sezone. Tom prilikom održano je i općinsko takmičenje ribolovaca u bacačkim disciplinama - casting. Po veoma lijepom i toplom danu ribolovci su na otvaranju ove sezone uživali uz roštilj, janjetinu sa ražnja, ostale mezetluke i osvježavajuća pića.

Ribu niko nije upecao, slabo se i pecalo jer se više družilo i pripremalo za takmičenje. Čekajući početak takmičenja u bacačkim disciplinama - casting tradicionalno na svakom ovom otvaranju se Anto Tuka i Ivo Pecirep takmiče u tucanju kokošijih jaja ovog puta od kokoške morulja. Rezultat je bio neriješen a kuhana jaja su podijelili i pojeli. Anto Tuka je donio na stol ribu ali iz konzerve a Ivo Pecirep je pravio na licu mjesta podvodne mušice i garantirao da ko god sa njima lovio ribu da će imati uspjeha. Bilo je i šaljivih dobacivanja da je Ivo Pecirep napravio roj mušica ali niko nije ribe upecao tu na otvaranju...

U maju samo dva vjenčanja
Hazim Čukle - Petak, 03.06.2011, 11:58
Fojnica onlineIako je mjesec maj po mnogima najljepši mjesec u godini, mjesec mladosti i ljepote zvuči pomalo nevjerovatno ali i to je moguće da se mladi sve manje odlučuju da stanu na ludi kamen, odnosno da sklope brak. Kao da je i u tom polju recesija umješala svoje prste. Kako smo saznali u Matičnom uredu Općine Fojnica tokom mjeseca maja na području općine Fojnica sklopljena su samo dva braka. Nakon što su pred matičarkom izgovorili sudbonosno "Da" u novi zajednički život su zajedno krenuli bračni parovi Pero Pecirep i Katrina Ostojić i Selver Bureković i Mirzeta Omerčević.

Drvorezbarstvo hobi porodice Čohadžić
Hazim Čukle - Srijeda, 18.01.2012, 12:28
Klikni za više fotografijaOtac i sin Čohadžić
Konjic je od davnina poznat po drvorezbarstvu. A u Fojnici se porodica Čohadžić odavno bavi drvorezbarstvom. Ta ljubav za drvorezbarstvom se prenosi sa koljena na koljeno. Najmlađi u porodici Čohadžić je 13 godišnji Kenan, učenik osnovne škole. Uz njega je i njegov ota 43 godišnji Mustafa Čohadžić ratni vojni invalid a hobi mu je drvorezbarstvo. Mustafa nam je ispričao da je ta ljubav za drvorezbarstvom prenosila se sa koljena na koljeno u porodici Čohadžić koja se bavila od davnina stolarijom.

„To je radio i moj djed, pa rahmetli otac Medžid, sad brat Adis i evo i moj sin Kenan. Izrađujemo razne suvenire, okvire i ramove, stolice, stolove, komode, sehare, tavle i sl. Najviše koristimo drvo trešnje, oraha, bukve i duda. Najlakše je raditi trešnju i bukvu. Ponešto se i proda. Treba imati alat, strpljenje i dobre živce.“, za Fojnica online priča Mustafa.

Mladi Čohadžić Kenan je kaže to zavolio od djeda Medžida i oca Mustafe. „Moje kolege vrijeme provode uz kompjutere i igrice a ja se igram sa dlijetom i čekićom i svoju maštu prenosim na drvo“, kazuje nam Kenan kojeg smo vidjeli na mini sajmu u „Reumalu“ gdje je demonstrirao svoje umijeće rezbarenja.

Vejsil Aletić, najstariji stanovnik Fojnice, ima 99 godina
Hazim Čukle - Srijeda, 21.03.2012, 08:15
Klikni za više fotografijaVejsil sa sinovima
U naselju Podrizvići općina Fojnica uz obalu riječice Kozice nalazi se kuća najstarijeg stanovnika ove općine, to je 99 godišnji Vejsil Aletić. Sa suprugom Latifom je imao je 13-toro djece od kojih se izrodilo 23 unučadi, 26 praunučadi i dvoje čukun unučadi. Od 1964. godine je u penziji koju je stekao kao sjekač u „Šumariji“ Fojnica a Hadž je obavio 1966. godine. Danas živi sa sinovima 67 godišnjim Fadilom i 58 godišnjim Ismetom, dobro vidi, slabije čuje, ne može hodati i dobro spava.

Posjetili smo Vejsila polovinom marta kod njegove kuće. Sjedio je na krevetu, kaže malo ga noge izdaju i počinje svoju životnu priču. „Otac Avdo i majka Fatima su imali nas pet sinova i jednu kćerku. Živilo se i dobro i teško. Jela se nekad čorba, nekad pita a Bogami i pura je bila česta. Kad sam se htio ženiti pitao sam jednog šejha iz Živčića da mi to odobri, on potvrdio i meni moja Latifa poruči jednog dana da kupim svatove i da je dovedem iz Živčića."...

Prozivka nogometaša NK „Respect“ Fojnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 19.11.2012, 23:42
Klikni za više fotografijaNK „Respect“
Tokom proteklog vikenda je u sali OŠ „Muhsin Rizvić“ u Fojnici priređena prozivka nogometaša NK „Respect“ iz Fojnice. Lideru NK „Respect“ Adnanu Koljšiju i njegovom pomoćniku Miroslavu Bošnjaku Mirači su se javila 34 nogometaša seniora iz svih mjesnih zajednica općine Fojnica.

Po riječima Adnana Koljšija to su nogometaši koji nisu do sada bili aktivni u nekom od nogometnih klubova. „U sastavu Udruženje za sport, ekologiju i kulturu je i NK „Respect“ iz Fojnice koji ima selekciju seniora i juniora koji bi se od iduće nogometne sezone trebali takmičiti u Sarajevskoj kantonalnoj nogometnoj ligi. Na prozivci juniora smo imali 36 nogometaša, prosjek starosti nogometaša je 20 godina", priča Koljši...

Rupa na mostu opasnost za pješake
Hazim Čukle - Utorak, 27.04.2010, 16:45
Klikni za više fotografijaFali daska
Tokom vikenda je na željeznom mostu preko rijeke Dragače pored hotela "Reumal" u Fojnici, kojeg još zovu i most zaljubljenih, na njegovoj sredini nedostajala jedna daska sa kojom je ovaj most potpođen. Neko je od huligana vjerovatno odvalio tu dasku tako da je pod mosta bio šupalj i postojala je mogućnost da se pješaci i šetaći preko tog mosta povrijede. Kako reče jedan prolaznik taj koji je odvalio i bacio tu dasku vjerovatno i njemu fali jedna daska u glavi. U međuvremenu je nedostajuća daska u podu zamijenjena novom, za drugu ne znamo.

Jednodnevna tura po Treskavici u nedjelju
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Srijeda, 28.04.2010, 20:55
Klikni za više informacijaPlaninarsko društvo
"Vranica" Fojnica

POZIVA
svoje članove i simpatizere na
Jednodnevnu turu po Treskavici
sa usponom na najviši vrh - Đokin toranj
u nedjelju, 02.05.2010.
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Prva zvanična posjeta u novoj zgradi Općine Fojnica
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 27.12.2010, 08:03
Klikni za više fotografijaPosjeta iz Kiseljaka
Kako smo već pisali Fojnica je prvi put u svojoj historiji dobila vlastitu zgradu i svoje prostorije. Upriličena je i prva zvanična posjeta od strane načelnika općine Kiseljak Mladena Mišurića Ramljaka koji je došao u zvaničnu posjetu načelniku općine Fojnica Salkanu Merdžaniću u novoj zgradi Općine Fojnica. Koliko je dobra i plodna saradnja ove dvije susjedne općine Fojnica i Kiseljak pokazuje i to da su u nove prostorije nove zgrade općine prve stigle komšije, načelnik Mladen Mišurić Ramljak i njegov pomoćnik za privredu Marinko Komšić. Oni su se sastali sa načelnikom općine Fojnica Salkanom Merdžanićem i njegovim pomoćnikom šefom opšte službe Josipom Markotom. Na naselje su donijeli veliku umjetničku sliku.

Tom prilkom načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić je za Fojnica online kazao: "Ovo je za nas radostan trenutak, u prvu zvaničnu posjetu u novim prostorijama Općine su stigle naše komšije. Nije džabe ona stara izreka da je komšija najpreći"...

pretraga novosti :: arhiva novosti