Početna stranica
..:: Srijeda, 10.02.2016 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Anketa
Za koga ćete glasati na Prijevremenim izborima 06.09.2015. godine za načelnika Općine Fojnica
Emir Memija 53.91% (186)
Sabahudin Klisura 46.09% (159)
Ukupno glasova: 345

Vidi rezultate
Kalendar dešavanja
« Februar 2016
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Rekonstrukcija područne zgrade OŠ Muhsin Rizvić u Ostružnici
Hazim Čukle - Petak, 16.09.2011, 08:46
Klikni za više fotografijaRekonstrukcija škole
Pored centralne OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica postoje i šest područnih škola ove škole. Jedna od njih je i u mjesnoj zajednici Ostružnici. Ovih dana je završena rekonstrukcija zgrade područne OŠ "Muhsin Rizvić" u MZ Ostružnica. Kako nam je kazao direktor OŠ "Muhsin Rizvić" Fojnica prof. Mujo Zahirović izvršena je rekonstrukcija školske zgrade i uređenje ulaznog dijela u školsku zgradu.

"Radove je izvodilo JKP "Šćona" Fojnica a projekat je finansiralo Federalno ministarstvo obrazovanja, sredstva koja su ovoj školi dodjeljena krajem 2010. godine zbog administrativnih barijera postala su operativna tek sredinom ove godine. Vrjednost projekta je 16 000 KM a radovi su zavšeni početkom nove školske 2011/2012 godine", za Fojnica online je kazao direktor prof. Mujo Zahirović.

Planinari Fojnice i Kreševa na vrhu Maglića
Hazim Čukle - Petak, 16.09.2011, 08:38
Klikni za više fotografijaMaglić, 2386 m.n.v.
U zajedničkoj organizaciji PD “Vranica“ Fojnica i PD “Bitovnja“ Kreševo organiziran je dvodnevni planinarski uspon na planinu Maglić i njegov najviši vrh čija je visina 2386 m.n.v. a koji je ujedno i najveći vrh BiH. Ekipa planinara se sastojala od tridesetak planinara iz ova dva društva kao i gostiju iz PSD “Treskavica“ Trnovo i PD “Visočica“ Visoko. Zbog lošeg pristupnog puta na mjestu logorovanja unajmljena su terenska vozila kojim su prevezeni planinari od Tjentišta do Lokve Dernečište gdje su postavljeni šatori i gdje se prenoćilo. Sa tog lokaliteta su planinari krenuli na osvajanje vrha Maglića i uspon je trajao oko tri sata. Odatle su planinari nastavili preko Crnogorskog Maglića i ekstremnog spuštanja preko Sipara do Trnovačkog jezera. Kupanje u jezeru je činilo poseban užitak osvježenja, odmora i opuštanja a nakon toga se krenulo preko Suve jezerine i oštrog uspona do lokaliteta Prijevor gdje je planinare čekao prevoz za povratak u Fojnicu.

Lijepo septembarsko vrijeme produžilo sezonu kupanja u Aquaparku
Hazim Čukle - Petak, 16.09.2011, 08:31
Klikni za više fotografijaAquapark Fojnica
Iako smo dobro zagazili u mjesec septembar prati nas veoma toplo vrijeme za ovo doba godine. Spas od velikuh vrućina tokom ovog vikenda je na bazenima „Aquaparka“ u Fojnici potražio veliki broj ljubitelja kupanja i uživanja u čarima ljeta. Drugog dana vikenda na bazenima sa termalnom vodom „Aquaparka“ u Fojnici se oko podne kupalo nekoliko stotina kupača. U velikom rekreacijskom i malom dječijem bazenu ljubitelji kupanja su uživali u termalnoj vodi čija je temperatura 26 stepeni Celzijusa. Kako meteorolozi najavljuju još lijepih dana kupača na bazenima „Aquaparka“ u Fojnici neće nedostajati.

Saobraćajana nesreća na Tovarištu, vozač preminuo, dvoje lakše povrijeđenih
Hazim Čukle - Petak, 16.09.2011, 08:24
Klikni za više fotografijaSmrskan automobil
Na regionalnom putu R 438 šest kilometara uzvodno od Fojnice na loklalitetu Tovarište prvog dana minulog vikenda u subotu 10. septembra u popodnevnim satima oko 19,15 sati dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj je jedno lice smrtno stradalo a dvoje lakše povrijeđeno. Kako nezvanično saznajemo automobil marke „Golf 2“ registarskih oznaka K16-E-588 za čijim se upravljačem nalazio 81 godišnji Mustafa Branković nastanjen u Novom Sarajevu a sa njim su u automobili u vrijeme nesreće bili 39 godišnji Adnan Šačiragić i 42 godišnja Ševala Šačiragić a vozilo se kretao iz pravca Prokoškog jezera prema Fojnici i iz za sada nepoznatih razloga sletio sa ceste niz provaliju duboku tridesetak metara i zaustavio se ispred porodične kuće Uzeira Merdžanića iz Tovarišta...

Rizo Hamidović vjerovatno budući Fojničan
Hazim Čukle - Petak, 16.09.2011, 08:10
Klikni za više fotografijaRizo na odmoru u Fojnici
Za vrijeme svog desetodnevnog boravka na odmoru i rehabilitaciji u hotelu "Reumal" u Fojnici estradna zvijezda zlatni Rizo Hamidović je prekinuo rehabilitaciju kako bi kako kaže sa porodicom bio na iftaru i u krugu porodice za 27. večer mubarek mjeseca ramazana. Dok je Rizo Hamidović boravio na rehabilitaciji u "Reumalu" u Fojnici sreli smo ga u kupkama biserne terapije u "Reumalu" i tom prilikom nam je kazao neke novosti vezane za muziku i na privatnom planu...

Zastave kao dobrodošlica
Hazim Čukle - Utorak, 13.09.2011, 09:16
Klikni za više fotografijaRestoran "Central"
U ulici Mehmeda Spahe koja vodi od zgrade Općine Fojnica do hotela "Reumal" smo okom kamere zabilježili neobičan prizor gdje se nekoliko, tačnije šest zastava zemalja, država nalaze postavljene na terasi ugostiteljskog objekta u Fojnici. Riječ je o galeriji restoranu "Central" Fojnica. Od vlasnika "Centrala" Fojnica Mensura Tulumovića smo saznali razlog postavljanja ovih zastava na terasi restorana. Pošto je Fojnica veoma poznato turističko mjesto obilježeno krupnim slovima u svim turističkim kartama i koje je brojnim gostima sa sve četiri strane svijeta Fojnica krajnja destinacija. Brojni turisti dolaze u ovo banjsko rekreativno mjesto pa tako i u moj objekat, odlučio sam na osnovu broja posjeta gostiju iz određene zemlje Fojnici i "Centralu" na svojoj terasi postaviti zastave tih naroda koji dolaze u Fojnicu i u "Central". To je i znak toplog prijema i dobrodošlice turistima i gostima iz tih zemalja kao i iz svih ostalih država jer je BiH prepoznatljiva po gostoprimstvu njenih naroda i toploj dobrodošlici i ljubaznošću za goste pa tako i Fojnica", za Fojnica online je kazao vlasnik i direktor "Centrala" Fojnica Mensur Tulumović. Na terasi "Centrala" u Fojnici su zastave: Švedske, Hrvatske, UAE, Turske, Brazila i BiH.

U toku izgradnja hotela "Nature" sa 120 luksuznih apartmana
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.09.2011, 09:05
Klikni za više fotografijaHotel "Nature"
Iz dana u dan iz godine u godinu Fojnica je turističko mjesto koje privlači brojne goste koji dolaze u Fojnicu za odmorom i rekreacijom u potrazi za dobrim odmormom za zlata vrijednim zdravljem pa je tako neophodno povećanje i smještajnih kapaciteta. Budućnost Fojnice je u razvoju turizma. Nakon što je izgrađen kompleks "Aquareumal" pored već postojećeg apartmanskog naselja "Aquareumal" u Fojnici u toku je izgradnja novog hotela "Nature" sa brojnim sadržajima koji će se graditi na četiri hiljade kvadratnih metara u Fojnici.

Od izvršnog direktora "Aquareumala" Fojnica Harisa Šehića smo saznali: "Hotel "Nature" sa pet zvjezdica graditi će se prema idejnom rješenju arhitekte Nedima Hadžiabdića čija će prva faza izgradnje biti u funkciji do mjeseca maja iduće godine a sastojati će se od 120 apartmana raspoređenih u dvije kaskadne lamele na šest spratova. Ono što je najzanimljivije kada je izgradnja hotela "Nature" u pitanju jeste način i model kupovine predmetnih apartmana koji svakom kupcu omogućava da kupe godišnji odmor u trajanju od sedam dana, kupi jednom koristi zauvijek.

Nature Concept Fojnica svim suvlasnicima apartmana omogućava i realizaciju dodatnog prihoda kroz posredničke ugovore. Vrijednost fonda za posredničke provizije iznosi 4.180.000 KM. Vrijednost ovog projekta je oko 7,5 miliona KM a radove izvode domaće kompanije"...

Pozvano 20 nogometašica ŽNK “Bosanke“
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.09.2011, 08:17
Klikni za više fotografijaŽNK "Bosanke"
Trener ŽNK “Bosanke“ iz Fojnice koje uspješno duži niz godina vodi sportski entuzijasta nastavnik Dževad Mujkanović iz Fojnice je ovih dana uputio poziv nogometašicama koje su članovi ŽNK “Bosanke“ Fojnica, kao i onima koje bi željele da igraju u ovom nogometnom klubu. Okupljanje i početak treniranja je bio proteklog vikenda u subotu i nedelju 10. i 11. septembra ove godine u sportskoj dvorani u Fojnici. Po riječima trenera Mujkanovića pozvano je 20 nogometašica koje su igrale za ovaj klub a to su: Evelina Pušćul, Samira Zuka, Azra Mujčić,Ivana Grgić, Aldina Bureković, Samra Pugonja, Alma Sarač, Sanita Fejzić, Ljiljana Kapetanović, Dženita Fejzić, Ajla Šljivo, Ivana Lovrić, Nejla Varka, Nejra Salčinović, Amra Mujčić, Selma Kurta, Ajla Karalija, Nermina Salčinović, Adisa Ajanović i Belmina Mačkić.

Trener Dževad Mujkanović koristi priliku i ovim putem poziva sve djevojke koje znaju i žele igrati nogomet da se priključe ovim djevojkama iz ŽNK “Bosanke“ Fojnica. "Trenirati ćemo tri puta sedmično na terenima FK „Fojnica“ iz Fojnice i u sportskoj dvorani u Fojnici. Imati ćemo nekoliko utakmica revijalnog karaktera na jesen a moguće je da igramo utakmicu u Splitu u Hrvatskoj“, za Fojnica online je kazao trener Mujkanović.

Prokoško jezero posljednjeg augustovskog vikenda
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.09.2011, 08:11
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
U vrijeme vrelih augustovskih dana i vrijeme kada sa spas od vrućine tražio svako na svoj način kako zna i umije. Vikendom gosti Fojnice i Fojničani često posjećuju Prokoško jezero od početka mjeseca maja do prvih snijegova. U mjesecu ramazanu je slabija posjeta ovom gorskom oku koje se nalazi na 1636 m.n.v. u njedrima Vranice. Krenuli smo posljednjeg augustovskog vikenda u posjetu Prokoškom jezeru. Od Fojnice se uzvodno vozimo oko osam kilometara asfaltnom trakom a onda dosta lošim i prašnjavim makadamskim putem uz riječicu Jezernicu terenac treska uz zvuke amortizera kao raštimani orkestar a iza nas oblak prašine kao zmija prati nas kroz stoljetnu gustu bukovu šumu. Putem stižemo i prolazimo grupu biciklista iz Sarajeva, saznajemo da su to članovi BBK "Trek" Sarajevo, da su došli do Fojnice kombibusom a odatle biciklima na Prokoško jetero i nazad. Među njima i pet dama. Nakon što se stigne na Hrid odatle se ugleda modro zeleni safir kao ptičije gnijezdo ukliješteno među okolnim visovima Vranice a oko njega načićkani katuni kao roj pčela...

U augustu pet vjenčanja
Hazim Čukle - Ponedjeljak, 12.09.2011, 07:55
Klikni za više fotografijaBenjamin i Melisa
Kako smo saznali u Matičnom uredu Općine Fojnica tokom mjeseca augusta sklopljeno je pet brakova. Svoje sudbonosno "Da" su zajedno pred matičarkom izrekli i u zajednički novi život krenuli bračni parovi: Dario Oroz i Marija Rajić, Samir Numanagić i Lejla Hurem, Mirza Ramić i Alma Beganović, Amel Bašić i Samira Hajro, Benjamin Varka i Melisa Planinčić.
pretraga novosti :: arhiva novosti