Početna stranica
..:: Ponedjeljak, 26.06.2017 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Nikolina Kovač oduševila nastupom u diskoteci „Triumph“
Hazim Čukle - Petak, 20.01.2012, 08:57
Klikni za više fotografijaNikolina Kovač u Fojnici
Od kako je krajem prošle godine otvorena novoizgrađena diskoteka „Triumph“ u Fojnici koju su izgradili povratnička porodica Sulje i Fate Hadžović iz Amerike a vlasnik je njihov mlađi sin Asmer Hadžović u njoj je nastupilo nekoliko zvijezda estrade. Na samom otvaranju je i prvi u noj zapjevao Boban Rajović kada se okupio veliki broj mladih iz Fojnice i okolnih mjesta. Proteklog vikenda je u „Triumph“-u gostovala mlada atraktivna Nikolina Kovač iz Istočnog Sarajeva koja je bila i učesnica šoua „Zvezde Granda“. Nikolina je privukla veliki broj omladine i do sada je rekorder kada je u pitanju ova nova diskoteka u Fojnici...

Članovi KUD-a „1001 noć“ se vratili sa gostovanja u Beču
Hazim Čukle - Petak, 20.01.2012, 08:36
Klikni za više fotografijaKUD "1001" noć u Beču
Čanovi Kulturno umjetničkog društva „1001 noć“ iz Fojnice su se sretno vratili iz trodnevne posjetu Beču u Austriji gdje su tokom svog boravka učestvovati na međunarodnoj revijalnoj smotri folklora. Od koreografa društva Nermina Berbića smo saznali da je u Beč u Austriji putovala autobusom srednja folklorna grupa društva sa članovima Uprave društva i gostima i bilo ih je ukupno četrdeset.

„Na ovoj međunarodnoj revijalnoj smotri forklora u Beču je učestvovalo 35 folklornih društava iz Bugarske, Hrvatske, Srbije, Francuske, Njemačke a iz BiH smo bili samo mi. Tu je bilo i posebno jedno folklorno društvo iz Amerike koji su pored naših momaka i djevojaka oduševili svojim Meksičkim igrama. Stvarno su napravili sjajan i poseban program a nastup im je bio za desetku. Mi smo nastupili sa dvije igre iz sjeveroistočne Bosne i Podrinja. Dva puta su nas vraćali na bis. Prilikom dolaska u Beč dočekala nas je grupa Fojničana koji žive i rade u Beču među kojima je bila Almina Selezović Pfefer i svi su se trudili da nam boravak u Beču bude što ugodniji. Nakon nastupa sa našim Fojničanima smo obišli grad a mladi su bili posebno oduševljeni posjetom luna parku u Beču.“, za Fojnica online je ispričao koreograf Berbić.

Prvačići upoznati o bezbjednosti djece u saobraćaju
Hazim Čukle - Petak, 20.01.2012, 07:56
Klikni za više fotografijaPrvačići
U sklopu akcije o bezbjednosti učenika u saobraćaju koja traje od početka nove školske godine predstavnici saobraćajnog sektora Policijske stanice Fojnica su posjetili najmlađe učenike osnovce i tom prilikom ih praktično upoznali o bezbjednosti djece u saobraćaju, i poklonili im školski pribor koji je donacija Općine Fojnica. Od Maida Tulumovića vođe saobraćajnog sektora PS Fojnica smo saznali da ova akcija pod nazivom „Bezbjednost učenika u saobraćaju“ traje od početka do kraja svake školske godine.

„Tim povodom smo posjetili prvačiće, najmlađe učesnike u saobraćaju u OŠ „Muhsin Rizvić“ Fojnica i OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gojevići Fojnica. Cilj nam je upoznati najmlađe učesnike o njihovoj bezbjednosti u saobraćaju i smanjivanje saobraćajnih nesreća u kojima često stradaju djeca. Pokazali smo im praktično na licu mjesta kako trebaju da se ponašaju pri kretanju od kuće do škole, upoznati su sa radom saobraćajne policije itd. Poklonili smo im školski pribor i brošure o ponašanju u saobraćaju“, za Fojnica online je kazao Maid Tulumović, vođa saobraćajnog sektora PS Fojnica.

Službene novine općine Fojnica br. 7 i 8
Snežana Rajić - Četvrtak, 19.01.2012, 10:55
Općina FojnicaObavještavamo vas da su izašli 7. i 8. broj Službenih novina općine Fojnica za 2011. godinu. Službene novine možete preuzeti ovdje.

Održan sastanak Savjeta za izradu Prostornog plana općine Fojnica
Mahira Akšamović - Srijeda, 18.01.2012, 13:26
Klikni za više fotografijaOpćina Fojnica
U utorak, 17.01.2012. godine, u sali 1 Općine Fojnica, sa početkom u 9,00 sati održan je sastanak Savjeta za izradu Prostornog plana općine Fojnica. Sastanku su prisustvovali: predsjednik Savjeta, Šemsudin Fišević i članovi Savjeta Salkan Merdžanić, Vinko Protuđer, Munib Behrić, Josip Markota, Šejla Imamović, Senad Aletić, Džemal Polutan, Mustafa Kučuk i Jamina Huseinbašić.

Na sastanku je razmatrana prostorna osnova Prostornog plana općine Fojnica 2011.-2031. godine, uključujući i primjedbe koje su dostavljene od strane građana i udruženja. Učešće u raspravi uzeli su svi prisutni i date su primjedbe na prostornu osnovu koje treba da ugradi nosilac izrade Prostornog plana, Urbanistički zavod BiH.

Sastanak načelnika Općine Fojnica i direktora potrošačke zadruge „EUROBIH“
Mahira Akšamović - Srijeda, 18.01.2012, 13:07
Klikni za više fotografijaOpćina Fojnica
Načelnik Općine Fojnica, Salkan Merdžanić, je u utorak održao sastanak sa direktorom potrošačke zadruge EUROBIH (narodni dućan), gospodinom Mesudom Lakotom. Cilj sastanka bio je predstavljanje načina funkcionisanja Zadruge, te iznalaženje prodajnog prostora za potrebe potrošačke zadruge EUROBIH za područje općine Fojnica.

Potrošačka zadruga EUROBIH (narodni dućan) osnovana je na inicijativu članova Udruženja potrošača iz Sarajeva a s ciljem da se u gradovima BiH otvore prodavnice za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, u kojima će moći kupovati osnovne životne namirnice po nižim cijenama. Cilj Projekta je da obezbijedi bolji život građana u socijalnoj potrebi, da lakše promovira domaće proizvode, afirmira domaće proizvođače i ukaže na značaj domaće proizvodnje, kao i to da u Projekat uključi društvenu zajednicu i državne institucije i kreira svijest o značaju kako ovog Projekta tako i domaće proizvodnje...

Memorijalni uspon na Inač povodom 35. godišnjice pogibije Džemala Bijedića
Planinarsko društvo «Vranica» Fojnica - Srijeda, 18.01.2012, 12:58
Klikni za više informacijaPlaninarsko društvo
"Vranica" Fojnica
u suradnji sa Planinarskim društvom
"Bitovnja" Kreševo

Poziva
svoje članove, simpatizere i druge zainteresirane ljubitelje prirode na

Memorijalni uspon na Inač
povodom 35. godišnjice pogibije Džemala Bijedića, njegove supruge i šest članova posade
u subotu, 21.01.2012
(Više informacija na plakatu, kliknite ovdje)


Obojili parket i klupe tribina sale škole
Hazim Čukle - Srijeda, 18.01.2012, 12:52
Klikni za više fotografijaSamir Kučuk
Ovih dana su članovi jednog od zasigurno najmlađih sportskih kolektiva iz Fojnice i SBK-a Košarkaškog kluba „Star“ obojili parket i klube tribine sale škole. KK „Star“ se takmiči u Omladinskom košarkaškoj ligi SBK-a i koji bilježi veoma dobre sportske rezultate. Klub je osnovan 2010. godine, broji oko 120 članova koji su raspoređeni u svim selekcijama. Inicijator osnivanja okog košarkaškog kluba iz Fojnice je nekadašnji košarkaš sada profesor Samir Kučuk koji je i trener kluba.

„Pored igranja košarke u klubu KK „Star“ organizujemo i edukaciju mladih košarkaša kroz pohađanje kurseva engleskog jezika. Ovih dana smo u sali OŠ „Muhsin Rizvić“ u Fojnici gdje i treniramo imali akciju lakiranja i farbanja parketa i stolica tribina sale. Boju i lak smo dobili od hotela „Reumal“ kao donaciju a radove smo izveli akcijama dobrovoljnog rada članova KK „Star“ Fojnica“, za Fojnica online je kazao trener Samir Kučuk.

Lijek protiv poledice su so i pijesak
Hazim Čukle - Srijeda, 18.01.2012, 12:44
Klikni za više fotografijaPosipanje pijeska
Vrijeme je zime i leda koji se nalazi na ulicama i trotoarima grada Fojnice. Lijek protiv poledice u Fojnici radnici Javnog komunalnog preduzeća “Šćona“ imaju u posipanju soli i pijeska po ulicama i trotoarima grada. Iako je nedjelja za mnoge neradni dan drugog dana pretprošlog vikenda se na ulicama Fojnice mogao sreati 56 godišnji Ejub Delić iz Kiseljaka koji sa svojim „japanerom“ punim pijeska lopatom posipa pijesak po zaleđenim ulicama i trotoarima Fojnice. Ejub Delić je 16 godina u ovoj firmi a došao je tu tokom rata iz firme „Koperativa“ Kiseljak kao izbjeglica u firmu JKP „Šćona“ Fojnica gdje je i do danas ostao. Živi sa petočlanom porodicom a jedini je zaposlen. Kazuje nam da zna svaku ulicu i sokak u Fojnici, baci malo pijeska kao spas od poledice na trotoarima i ulicama Fojnice. „Malo je čudno, nikad manji snijeg i poledica a da su se duže zadržali na ulicama Fojnice, evo samo na ulice Fojnice do sada je posuto oko šest tona soli a o pijesku da ne i govorimo, nešto sa kamiona, nešto ručno“, za Fojnica online kazuje Ejub Delić.

Maid Bašić: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 18.01.2012, 12:37
Klikni za više fotografijaMaid Bašić
„Fojnica kao poznato turističko mjesto moralo bi imati više sportsko rekreativnih sadržaja, npr. nedostaje biciklističkih staza a ima svoj brdsko biciklistički klub. Trebalo bi i tenisko igralište i trim staza. Nedostaje, što je do sada sto puta rečeno, autobuska stanica koja kao da i ne postoji. Mladi nemaju zaposlenja, neiskorišteni su neki prirodni resursi. Prokoško jezero je prenatrpano katunima, smeće se baca svuda i dosta je divljih deponija. Trebalo bi u gradu više kontejnera za smeće.

Ljepša strana moga grada je ta što imamo modernu i savremenu zgradu Općine. Kompleks „Aquareumala“ sa bazenima i ostalim sadržajim uz „Reumal“ je prekrasan i krasi Fojnicu. Sviđa mi se oficijelni web sajt Fojnice, nova moderna diskoteka „Triumph“ u Ostružnici, lijepa je i zgrada škole u Novom naselju. Imamo mnogo kulturno historijskih znamenitosti“, za Fojnica online je ispričao student menadžmenta Maid Bašić.

pretraga novosti :: arhiva novosti