Početna stranica
..:: Srijeda, 26.11.2014 ::..
Odaberite kategoriju
NovostiPretraga novostiArhiva novostiUvodDemografski podaci City HistoryNatural ResourcesHow to come?Google Translate HistorijatKulturno-historijski spomeniciZnameniti Fojničani Susreti Zija DizdarevićFojničko ljetoMemorijal Kenan Memija Prirodni resursiLokalni ekološki akcioni plan TurizamKako doći u Fojnicu?Karta općineMapa grada Obrazovni sistemZdravstvoRRC ReumalInfrastrukturaPrivredaPoljoprivredaInvestirajte u FojnicuHotel "Nature"Aquapark FojnicaTRC "Kraljica Katarina"Žičara - Gondole Općina FojnicaBiro za zapošljavanje RedakcijaMapa sajtaServisne informacijeInternet pristup Foto galerijaFotografije na Google Earth (KML)Panoramio mapa (ukoliko nemate Google Earth)Video snimciKnjiga gostijuForumFojnica chatE-razgledniceAdresarDirektorij linkovaVremenska prognozaWebmailRSS
Pretraga

Fojnica.ba
Google
Pretraga novosti
Forum
(www.fojnica.ba/forum)

Fojnica chat
Anketa
Kako ćete dočekati Novu godinu?
Prespavat ću 47.37% (9)
U kućnoj atmosferi s porodicom / prijateljima 36.84% (7)
U kafiću / restoranu 15.79% (3)
Ukupno glasova: 19

Vidi rezultate
Kalendar dešavanja
« Novembar 2014
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Zadnje objavljeno
Servisne informacije
Vremenska prognoza Stanje na putevima Auto karta Evrope
Vrijeme u Fojnici
 
Priznanje načelniku Općine Fojnica, Salkanu Merdžaniću za veliki doprinos i lično angažovanje u razvoju općine Fojnica
Mahira Akšamović - Četvrtak, 24.05.2012, 08:15
Salkan Merdžanić, načelnik Općine FojnicaPrivredni list Tuzla, bilten namijenjen Općinama, firmama i drugim poslovnim subjektima u BiH, je u saradnji sa nezavisnom agencijom Ekonomski pokret FBiH organizovao po prvi put manifestaciju pod nazivom “Kompanija godine”. Manifestacija je održana u petak, 18. maja 2012. godine a prisustvovali su joj brojni lideri političkih stranaka, predstavnici Evropske unije, mnoge strane delagacije, Općinski načelnici i još mnogi drugi.

Na manifestaciji su dodijeljena brojna priznanja firmama ali i pojedincima, ličnostima iz političkog i privrednog života BiH. Nagrade su dodijeljene u kategoriji mali, srednji i visoki biznis, kao i osobama koje su vodile uspješan biznis u svojim firmama i stvarali nova radna mjesta ili napravili podvig godine u svojim kompanijama.

Sama priznanja su verifikovana i ocijenjena sa visokim rezultatom od Vlade FBiH i Visokog predstavnika. Stručni žiri je bio sastavljen od dekana sa raznih fakulteta, direktora firmi i institucija u BiH, kao i predstavnika Evropske unije u BiH. U samom odabiru firmi značajnu ulogu imali su i rezultati ankete rađene šest mjeseci po svim bosanskohercegovačkim gradovima.

U kategoriji “Načelnici godine” dodijeljeno je priznanje za načelnika Općine Fojnica, Salkana Merdžanića za veliki doprinos i lično angažovanje u razvoju općine Fojnica. Čestitamo našem načelniku na dodijeljenom priznanju i sigurni smo da će i u budućnosti nastaviti raditi na razvoju naše općine. Jer nagrade i priznanja i služe kao motivacija u daljem radu i zalaganju.

Tradicionalni malonogometni Božićni turnir "Fojnica '10"
Udruženje za sport i rekreaciju «Katarina» Fojnica - Utorak, 23.11.2010, 11:50
Klikni za više fotografijaBožićni turnir
Udruženje za sport i rekreaciju "Katarina" Fojnica pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa Kantona Središnja Bosna i ove godine organizira Tradicionalni malonogometni Božićni turnir "Fojnica '10".

Prijave ekipa do 01.12.2010 (srijeda). Kotizacija je 150 KM. Natječe se po Euro Futsal '05 pravilniku (4+1+5). Broj ekipa je ograničen, prednost na izvlačenju imaju prvoprijavljeni. Izvlačenje skupina će se obaviti u četvrtak, 02.12. u "Hajdučkoj konobi" u Fojnici u 19 sati. Pobjednik dobija novčanu nagradu od 3777 KM, drugoplasirani 1777 KM i trećeplasirani 777 KM. Osigurane su i nagrade za najbolje pojedince, najmlađe i najdarovitije igrače. Turnir će se održati od 03.-19.12.2010. godine u sali Osnovne škole u Fojnici. Prijave ekipa putem broja telefona 063/338-856.

Aida Varka: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Petak, 18.11.2011, 07:39
Klikni za više fotografijaAida Varka
"Sviđa mi se Vodeni grad "Aquapark" sa brojnim sadržajima koji sve više privlači brojne goste a posebno je ljeti tu prelijepo. Zgrada Opštine je za svaku pohvalu, moderna, savremena a kao i ljubaznost osoblja. Istakla bih i ljubaznost službenika na pojednim mjestima, posebno u bankama i pošti. Drago mi je da se otvorio Kulturni centar koji smo dobili kao poklon od općine Umranija iz Turske koji krasi ovaj grad. Omladina će imati još jedan svoj kutak, za edukaciju i druženje.

Ne sviđa mi se to što Fojnica, kao turističko mjesto, nema autobusku stanicu, ma vala je po tome posljednja u BiH. Ceste bi mogle malo bolje biti.. Problem su kao i u svim mjestima psi lutalice što predstavlja opasnost po građane a posebno za djecu. Ne sviđa mi se što neke gradske ulice nemaju rasvjetu", kazala je za Fojnica online Aida Varka, diplomirani fizioterapeut.

Predstavljamo maturante Fojnice – Gimnazija
Hazim Čukle - Utorak, 10.01.2012, 08:28
Klikni za više fotografijaGimnazijalci
Gimnazuju četvrtog razreda SMŠ“ Zija Dizdarević“ Fojnica pohađa 20 učenika a to su: Selma Ajanović, Sanel Akšamović, Harun Balić, Adna Brkanović, Adi Buharalija, Aldin Bukvić, Naida Bureković, Emina Čano, Ajša Čohadžić, Dženana Durak, Ibrahim Fejzić, Nudžejma Fejzić, Arijana Halilović, Lejla Imamović, Amra Manov, Dženan Pašić, Nermin Ramić, Neira Serhatlija, Ajša Topalović i Džemal Tarić. Sa njima je prof. Mejra Imamović.


Muharem Salčinović: Šta mi se (ne) sviđa u Fojnici
Hazim Čukle - Četvrtak, 13.01.2011, 07:34
Klikni za više fotografijaMuharem Salčinović
"Kad me pitate šta mi se (ne) sviđa u mom gradu na prvo mjesto bih stavio ono što ne valja, naravno ne bi li se popravilo. Fojnica je turističko mjesto a po izletištima, oko rijeka i potoka je mnogo divljih deponija smeća. Narod baca gdje ko stigne. Rupe na putu su nam kao biljke, svake godine u isto vrijeme i na istom mjestu "izniknu" a u proljeće poslije snijegova udarne rupe su i prvi vjesnici proljeća. Što se tiče prijema televizijskih kanala kod nas u mom naselju Dusina nema slike ni na jednom od naših TV kanala. To je do sada pisano hiljadu puta, uvijek isto na TV ekranu, snijeg i ljeti i zimi. Gledamo satelitske TV kanale pa ispada da smo vanzemaljci kad samo pratimo satelite...

Za pohvalu je odlična usluga službi na šalterima u Općini Fojnica a sad još najmodernija zgrada kakve nadaleko nema pa je to lijepo i vidjeti. Za pohvalu je i usluga u JU "Dom zdravlja" u Fojnici, ne čeka se puno kao prije. Za pohvalu je i čišćenje puteva od snijega."...

Penzioneri iz Ilidže u Fojnici
Hazim Čukle - Srijeda, 01.12.2010, 07:27
Klikni za više fotografijaPenzioneri iz Ilidže
U fojničkom restoranu "Central" smo sreli grupu od stotinjak penzionera iz Ilidže koji su organizirano došli na jednodnevni izlet u Fojnicu gdje su u pomenutom restoranu imali svoju zabavu. Nakon što su obišli grad i ručali krenula je zabava uz muziku i pjevače koje su doveli sa sobom. Iako ih dobar dio ima finih godina na svojim leđima nije im smetalo da se zabavljaju i igraju kao da su omladina. Direktor "Centrala" Fojnica Mensur Tulumović je nagradio dvoje penzionera koji su najbolje igrali i plesali. To su Amira Mehanović koja je nagrađena mobilnim aparatom i Jusuf Juka Kuč koji je dobio šampanjac i šljivovicu. Zabilježili smo okom kamere ples i igru penzionera kao i uručivanje nagrada najboljim.

Seminar predstavnika Centra za lokalni razvoj i dijasporu
Hazim Čukle - Utorak, 05.07.2011, 11:45
Klikni za više fotografijaSeminar u Fojnici
U Fojnici se nalazi na petodnevnom seminaru tridesetak predstavnika Centara za lokalni razvoj i dijasporu. Grad Štokholm iz Švedske u saradnji sa opštinama u BiH otvorio je šest kancelarija koji se nazivaju Centri za lokalni razvoj i dijasporu. Nalaze se u šest naših gradova: Banja Luka, Srebrenica, Ilijaš, Goražde, Teslić i Ključ.

Od Emine Krzović, šefa odjeljenja za migracije u gradu Štokholmu u Švedskoj smo saznali: "Općina Štokholm broji oko dva milona stanovnika, od toga su desetak hiljada bosanci i hercegovci. Naš odjel za migracije u Štokholmu radi na pitanjima migracije, dobrovoljnog povratka, uvezivanje dijaspore sa svojom lokalnom zajednicom, da pomažu svoju lokalnu zajednicu da se razvije, da prenose znanje, kapital i ostale vještine. Ovdje u Fojnici se okupljamo kada imamo interne supervizije i kada imamo zajedničke sastanke jer Fojnica je mjesto koje nama može da ponudi sve šta nam je potrebno da bi smo održali jedan izuzetan radni sastanak i seminar koji imamo dva puta godišnje u BiH. Sama Fojnica će bit domaćin više aktivnosti koje grad Štokholm priprema ove godine."...

Prokoško jezero, raj za odmor
Hazim Čukle - Četvrtak, 16.08.2012, 08:32
Klikni za više fotografijaProkoško jezero
Za one koji nemaju rješenja za spas od ovih vrelih augustovskih dana najbolja bi preporuka bila po onoj Bregovićevoj pjesmi „Hajmo u planine“. Jedno od tih prelijepih mjesta za odmor je Prokoško jezero, koje se nalazi u njedrima Vranice. Gorsko oko kako ga još zovu, smješteno je na 1636 metara nadmorske visine a udaljeno je od Fojnice 22 kilometra. Posjetili smo ovaj prirodni dragulj ovih dana. Od Fojnice se ide uzvodno asfaltnim putem do Tocila a odatle dalje dosta dobrim makadamskim putem uz riječicu Jezernicu, preko istoimene Jezernice, Vlaške ravni i Hrida. Prva slika koju ugledate je jezero, taj prirodni biser, i nekoliko stotina katuna nanizanih kao đerdani oko njega. Stada ovaca i goveda bezbrižno pasu planinsku travu okolo.

Nekoliko desetina automobila ispred katuna, pored jezera nešto šatora i nekoliko hrabrih kupača, ovdje kažu u julu je rano za kupanje a u augustu već kasno. Na katunima natpisi na nekoliko jezika da se izdaju sobe, pa čak i na arapskom, nude se pite, mliječni proizvodi, šumski plodovi, sve domaće. U dva katuna improvizovane prodavnice mješovite robe, na jednom natpis „Caffe Ničija zemlja“, naziv nastao vjerovatno po filmu našeg oskarovca Danisa Tanovića...

Humanitarci iz Švicarske posjetili Zavod Drin, Srcem za djecu
Hazim Čukle - Petak, 24.03.2006, 19:06
Fojnica online10.03. - Ovih dana su Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica "Drin" Fojnica posjetili humanitarci iz Švicarske sa predstavnicima Swisscor Louis Gillieron, dr.Jean Davide BettexBeatrice Magnin i sa kordinatorom Swisscorovog projekta "Medicinski kamp" za BiH Taidom Kapetanović i direktoricom zavoda Kadirom Pašić-Mehmedagić obišli odjeljena i okupacione radionice gdje su upoznati o životu i radu korisnika i radnika ovog zavoda.
Prekid u radu BH Mobile mreže u Fojnici
Mirsad Topalović - Srijeda, 15.12.2010, 21:26
Fojnica onlineObavještavamo korisnike BH Telecom BH Mobile mreže da će sutra, 16.12.2010, u terminu od 12:00 do 14:00 sati doći do prekida u radu BH Mobile mreže na pojedinim područjima općine Fojnica zbog radova na zamjeni sistema napajanja električnom energijom na baznim stanicama Fojnica, Kozovgrad i Prokos.
pretraga novosti :: arhiva novosti